Stap in de dromerige omslag en leer het leven van Lalloo kennen.

Blaauwsboekenliefde 04 oktober 2025
Dank uitgeverij Mozaik dat ik het boek De jongen die de vuurvliegjes volgde mocht lezen en recenseren.
De omslag van het boek is een blikvanger en mooi ontworpen.

Het boek neemt de lezer mee met Lalloo een jongen die opgroeit in een van de vele bhattis in Lahore Pakistan.

“de aarde in de bhatti was rood en leemachtig, uitstekend geschikt voor het maken van bakstenen
bij iedere stap die Lalloo zette daalde het fijnstof als een diepe Vermoeidheid op hem neer.’
Lalloo woont samen met zijn broer , zussen en ouders in de stad Lahore, vanaf zijn 7de werkende in de steenfabriek. Ze zijn schuldwerkers en hebben de verplichting om zes dagen per week 12000 te maken. Of de werknemers ziek waren of in de rouw er moest productie gedraad worden. Iedere week kregen ze een toelage om van te leven en eten te kopen. Het werk was bedoeld om de schuld af te betalen maar niemand wist of hoorde hoeveel het was.

Jagnu – de broer van Lalloo - pikte het niet langer, de uitbuiting en het zware werk en de vernederingen. Hij begon voor de mensen in de Bhatti op te komen, met als gevolg de nacht met de volle maan. zijn ouders besluiten na de nacht met de volle maan om Lalloo ver weg te brengen van het Bhatti , van het rode stof. Hij leert te overleven in de stad door eerst te werken bij een garage en ontmoet bij de bazaar Salman, een jongen die overal kan handelen als kind en de bazaar uit zijn duimpje kent. Ze dromen samen van een eigen auto en monteursbedrijf. Lalloo vindt werk als chauffeur bij een hele rijke familie.
Naarmate het boek vordert , worden de gebeurtenissen , de mensen die er voor Lalloo waren en wat het gezin is overkomen steeds duidelijker. Het boek onderwijst over omstandigheden die weinig bekend zijn terwijl het nog steeds actueel is,en neemt de lezer mee in geur en kleur door verschillende plekken in Pakistan. Het toont zo complexe verschillende werelden waarin Lalloo en zijn familie leeft tussen de rijkdom waarin zijn baas werkt en hoe hun leven door geld en macht verweven zijn.
Het boek grijpt aan, laat niet los en zorgde bij mij dat ik mij verder hebt verdiept in het leven van ieder die een Lalloo kan zijn.
Het is een meeslepend verhaal over het leven onder embarmlijke omstandigheden en de zoektocht naar een beter leven. Het geeft op een indringende wijze weer hoe het leven in de bhatti generatie op generaties in de klem houdt.’
Een aanrader die ik een ieder gun om te lezen.

Meer recensies van Blaauwsboekenliefde

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.