Een intrigerend, super spannend en ongrijpbaar verhaal
Allereerst dient mij te zeggen ‘don’t judge a book by its cover’, de cover is namelijk héél ingetogen en er staat niet veel meer op dan een man in een kano. Maar er staat stiekem meer dan genoeg op als je het verhaal leest. Ik vind dat altijd héél kunstig van ontwerpers, dat ze de suggestie in een cover kunnen stoppen in plaats van alles te willen verraden. Er zit in het verhaal ook (misschien onbedoeld) in mijn ogen een klein grapje in, waardoor ik erg om mezelf moest lachen, omdat ik de cover nóg eens ging bekijken ook al wist ik dat ik niet ging zien wat ik nu las. Het verhaal beslaat verschillende hoofdstukken en verschillende jaartallen van Marie, Aalt, Tom en Natan. Het is een intrigerend verhaal, en waar dat precies aan ligt, kan ik mijn vinger niet echt op leggen. Misschien om dat Gerwin echt onderzoek heeft gedaan naar de kagerpolders, en het daarom een prachtig beeld kon weergeven van de omgeving. Of misschien ligt het aan de personages die allemaal iets ongrijpbaars en soms zelfs wat duisters hebben. De dader is super goed gekozen en ik was echt verrast en geschokt, maar het is allemaal zo ontzettend goed uitgewerkt, dat je vooral geniet van het onbekende en verassende effect. Maar ook de klok van kwart voor 5 vind ik echt een geweldige toevoeging, en die snap je echt alleen als je het verhaal hebt gelezen. Al met al is dit een heel fijn boek om de donkere winterdagen mee op de bank te slijten, want het liegt, bedriegt en verwend je lezersbrein. Heerlijk, ik hou ervan.