Aangenaam verrast

boekenvos88 boekenvos88
11 mrt 2022

Vleugels van de dood is een fantasy met intrigerende personages en een levendige wereld. Verschillende verhaallijnen worden met elkaar verweven en dat resulteert in een veelomvattend verhaal met veel plot. Alles is uitstekend doordacht, de hiërarchie, de normen en waarden, en het verhaal zit structureel goed in elkaar. De beeldende schrijfstijl en de herkenbare middeleeuwse sfeer helpen deze fantasywereld toegankelijk en realistisch te maken. De wereld wordt tastbaar en de toegankelijke sfeer die wordt gecreëerd, maakt het makkelijk in te komen. Het kan lastig zijn om het evenwicht te vinden tussen het creëren van een dergelijke wereld en het toegankelijk houden ervan, maar dat is de auteur bijzonder goed gelukt, wat belangrijk is voor fantasy. Charlotte doet het genre eer aan.

Het verhaal bevat zowel emotionele en romantische elementen als spannende veldslagen. Er zijn een paar voorspelbaarheden, maar nog meer onverwachte wendingen en die komen op het juiste moment. Dat is een van de sterke punten van dit boek. De achterliggende verhalen worden precies op het juiste moment onthuld en hebben emotionele impact, omdat de tijd is genomen om dit op te bouwen. De wendingen ondermijnen veel van onze verwachtingen en maken het verhaal des te meer bevredigend. De karakterbogen en de samensmelting van de verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en leiden netjes naar een spetterende climax.

Gevoelige onderwerpen zoals vrouwenonderdrukking en seksueel geweld worden niet buiten beschouwing gelaten, iets wat de historische/middeleeuwse sfeer laat doorschijnen en weergeeft hoe ongelijk en onrechtvaardig vrouwen werden behandeld door de geschiedenis heen. De hoofdpersoon is een geëmancipeerde vrouw in een door mannen bestuurd land en dat maakt haar bijzonder. Zij is een heel menselijke heldin, overigens, met niet enkel sterke kanten, maar ook zwakheden en tekortkomingen, en dat is wel zo realistisch. Al is haar rol grotendeels reactief, zij maakt een duidelijke groei door en leert zichzelf beter kennen door de ervaringen die ze opdoet. Zij is een mooi karakter en brengt boodschappen naar voren die ons aan het denken zetten, zoals bijvoorbeeld de gedachte dat dingen onderverdelen in goed en kwaad in zichzelf slecht is. Immers, het veroordelen van anderen zet de deur open voor intolerantie, haat en alles wat daaruit voorkomt.

Meer recensies van boekenvos88