Mylo en Mees besluiten om samen een experiment uit te halen met een patroon. Bij de hamerslag van Mylo tegen de patroon gaat het mis en kost dit Mees het leven. Het verhaal dat zich daar omheen ontvouwt is zo gelaagd en prachtig beschreven dat het je als lezer vanaf de eerste zinnen meeneemt in de gedachten en gevoelens van Mylo.

Met de hamerslag tegen de patroon van zijn opa worden oude patronen en gebeurtenissen die tot dit verschrikkelijke moment hebben geleid tot op het bot bloot gelegd. Confronterend, beangstigend en realistisch.

Het boek leest als een dagboek, waarin Mylo alles wat hem bezig houdt van zich afschrijft. De impact van de gebeurtenis op hoe hij zich voelt, hoe anderen met hem omgaan. De relatie met zijn moeder en opa, het gemis van zijn vader op dit moment in zijn leven. Het intense schuldgevoel en de vraag waar hij eerlijk antwoord op wil geven: heeft hij dit onbewust met opzet gedaan of was het een ongeluk? Hij voelt zich intens schuldig en het gemis van Mees is groot. Uiteindelijk besluit hij met zijn opa op zoek te gaan naar antwoorden, in zichzelf en bij zijn verleden. Daarvoor reist hij naar Amerika. Het land waar zijn opa en vader zijn geboren. Hij doet dit samen met zijn opa, die daarmee ook zijn eigen verleden een plek lijkt te geven. Zijn beginnende Alzheimer maken het verhaal nog intenser.

Met de blik van Mylo in de spiegel, kijk je als lezer mee. Het maakt dat je je afvraagt wat je vormt, welke gebeurtenissen hebben geleid tot de persoon die je nu bent. In hoeverre spelen verleden, oude patronen waarin je bent opgegroeid, een rol. Of doet dat er niet toe? Wat brengt een mens tot de keuzes die het maakt?

Prachtig verhaal, zo intens en bijzonder geschreven dat het je niet loslaat.

Reacties op: Prachtig en intens beschreven verhaal