Don't let the cover fool you
Wat een verrassend boek! Als je de kaft ziet en titel leest van het nieuwste boek van Erik Nieuwenhuis denk je een informatief boek in handen te hebben over de begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam. Als je de achterflap leest dan verwacht je toch meer een humoristisch boek met een zwart randje over een roadtrip van een man in de laatste fase van zijn leven.
Hoewel dat laatste dicht bij de werkelijkheid zit, is het alles behalve een informatief boek. Het boek is zeer verrassend en 180 graden anders dan verwacht. Het verhaal begint met een roadtrip maar ontspoort vervolgens volledig.
Erik schrijft vlot, vol met humor en weet de lezer keer op keer te verrassen. Dit betekent niet dat het een oppervlakkig boek is. 'Zware' thema's als eenzaamheid, (familie)relaties, het lot en de (on)zin van het leven zijn een rode draad in het boek. Erik weet deze thema's op een luchtige manier te brengen en zetten daarbij aan tot nadenken. Met levendige dialogen en filmische beschrijvingen is dit voor mij het meest verrassende boek van 2022.