Een esthetische roman die raakt
Dius is een roman die diep ingaat op vriendschap, kunst en de emoties die deze oproepen. De prachtige zinnen maken het lezen een ervaring op zich. Het verhaal raakte me diep, vooral door de gevoelige beschrijvingen van de diepe vriendschap, maar ook door de manier waarop kunst en muziek centraal staan. Hertmans weet op meesterlijke wijze te beschrijven hoe kunst niet alleen de zintuigen raakt, maar ook de gevoelens van de personages en die van mij als lezer. Het is een roman die me niet alleen intellectueel, maar ook emotioneel aanspreekt.
Samenvatting:
Wanneer student Dius onverwacht aanbelt bij zijn docent Anton en hem zijn vriendschap aanbiedt, zet dat een keten van gebeurtenissen in gang die hun levens ingrijpend zal veranderen. Wat hen verbindt is een gedeeld verlangen naar een andere wereld: de open ruimte van de polders, de verfijning van de klassieke schilderkunst, de zoektocht naar verloren schoonheid. In Dius schetst Stefan Hertmans het leven van een compromisloze kunstenaar, gevoelig en onmodieus, in de geest van de grote schildersbiografieën. Een verhaal over inspiratie, verwantschap en de prijs van artistieke bezieling.
Samenvatting: