een leuk boek met te weinig spanning en romantiek
Voor #leesclubhetspel heb ik Het spel mogen lezen. Het spel is het tweede boek van Emke Rientsma.
Als Wanda het museum van haar vader inloopt ziet ze hem op de grond liggen. Meteen schiet er paniek door haar heen. Als blijkt dat het pronkstuk van het museum is gestolen, denkt Wanda meteen aan Izan. Ze heeft hem pas net ontmoet en stond net nog met hem te schaken. Ze besluit hem op te zoeken om hem te vragen naar het schaakbord. Als Wanda Izan vindt, kruipt ze achter in zijn busje. Wat ze echter niet weet is dat dit busje naar Spanje gaat. Wat zal deze reis haar gaan brengen?
Als Izan erachter komt dat Wanda, die nu schuil gaat onder de naam Jackie, in het busje is meegereisd is hij wat verbaasd. Wat doet zij nu hier? Hij besluit haar mee te nemen naar zijn familie en haar te helpen tijdens de zoektocht naar het schaakbord. Zal het ze lukken het schaakspel terug te vinden?
De schrijfstijl is erg fijn en vlot, eigenlijk gewoon bijna perfect. Rientsma heeft de personages goed weten uit te werken en ook de lezer te raken met het verhaal. In het begin is de gebrekkige taal van Axeil wel eventjes wennen, maar gelukkig wordt dit na een tijdje minder.
Juist doordat het verhaal meteen begint met de reis naar Spanje, vraag je je als lezer af wat er is gebeurd. Ik vind dit een erg leuke afwisseling om te zien in vergelijking met andere boeken. De twee verschillende tijden sluiten in het begin niet goed aan op elkaar, maar smelten later goed samen tot een geheel.
Wanda is een echt familiemens. Ze heeft moeite met gebeurtenissen uit het verleden. Ze voelt schuld en wil dit graag innen door het schaakspel te vinden. Persoonlijk vind ik Wanda erg naïef. Ik had met haar verleden toch verwacht dat ze iets wantrouwiger zou zijn.
Izan daarentegen is een leuke toevoeging in het verhaal. Hij helpt Wanda uit haar schulp kruipen en is hierin ook essentieel.
De romantiek is in het verhaal niet erg goed uitgewerkt, en verloopt in mijn ogen ook te snel. De romantiek speelt een belangrijke rol, terwijl de uitwerking niet erg sterk is. Dit had in mijn ogen vlotter en strakker uitgewerkt kunnen worden.
Doordat je meteen in een actie moment terechtkomt, is er in het begin genoeg plaats voor spanning. Helaas wordt dit gedurende het verhaal wel steeds minder.
Al met al een leuk boek met een duidelijk doel, maar helaas met te weinig spanning en romantiek. Dit mag echter de pret niet drukken, want ik vind het zeker waard om dit boek nogmaals te lezen. Ik geef dan ook net aan 4 sterren.