Heftig maar belangrijk boek
Pfoe, wat een heftig boek om te lezen. Tijdens het lezen voelde ik me geraakt, verdrietig, voelde de wanhoop van de slachtoffers. Het hele dorp wist het is geschreven vanuit het perspectief van seksueel misbruik, maar wat mij vooral raakte is hoe toepasbaar de inzichten ook zijn op andere moeilijke situaties, zoals bij kindermishandeling.
Het boek gaat niet alleen over wat het slachtoffer meemaakt, maar juist ook over de rol van omstanders. Het laat zien hoeveel impact zwijgen, wegkijken, ontkennen of bagatelliseren van het probleem of juist wél handelen kan hebben op het leven van een slachtoffer.
Voor mij gaf dit boek nieuwe inzichten, vooral over familie en de omgeving rondom misbruik. Ik zou dit boek eigenlijk aan iedereen aanraden. Geen makkelijk boek, maar wel een ontzettend belangrijk boek.