De Ramaika III

Characters
Plot
Writing

Schrijver - Rob Haaintjes

Quote - Alles wat je nodig hebt zit in je. Je moet het alleen nog afwikkelen.

Over het boek:
Wie had gedacht, dat een sprookje over de geschiedenis van Brabant een van mijn favoriete verhalen zou worden. Rob vertelt in deze driedelige serie een verhaal over de familie Van Ghenderen en hun vloek. Vanaf het eerste hoofdstuk zit je weer helemaal in het verhaal. In dit boek komen het heden en het verleden samen. De verhaallijnen lopen goed in elkaar over en sluiten mooi op elkaar aan. Ik vind het bijzonder knap hoe deze schrijver er in is geslaagd om twee verschillende werelden en tijdreizen op goede wijze te combineren.

Voorin het boek is net als in de andere delen weer een kaart te vinden van de omgeving, dit is iets wat ik altijd waardeer, zeker als er in een verhaal verwezen wordt naar verschillende plaatsen.
Een ander positief punt aan dit boek en hoe de schrijver dit heeft vormgegeven is de stamboek van de Van Ghenderen, deze start in 1253 en eindigd bij Klaar, de Voorzienende.
Als laatste wil ik graag benoemen dat voor in dit laatste deel een synopsis te vinden is van De Ramaika I en II. In deze korte samenvattingen van deel 1 en 2 worden alle belangrijke gebeurtenissen nog even doorgenomen. Dit is fijn voor de lezer, zeker als het al even terug is dat de eerste delen gelezen zijn.

Het verhaal in dit derde deel sluit naadloos aan op de eerste twee delen en alles komt echt samen in dit boek. Het verhaal staat sterk en de afbeeldingen die in de verschillende boeken getekend zijn, maken dat de wereld tot leven komt. Verschillende karakters uit de eerste verhalen komen ook weer terug, wat ook zeker een positief punt is aan dit verhaal. Ik zou dit boek zeker aanraden en aan iedereen die een sprookje wil lezen dat je een nostaglisch gevoel geeft. Het is werkelijk een verhaal voor het kind dat zich nogsteeds in ons allemaal bevind.

Spoiler vrije samenvatting:
Als Siep ‘s nachts de Steg volgt naar de Wanderwelt, leert hij dat Spindala terug is en dat betekend dat de vloek van het niet slapen ook terug is. Siep krijgt een belangrijke missie, wordt vrienden met dochter van de Van Ghenderen en zorg ervoor dat hij toegang krijgt tot het huis. Hij moet ontdekken of het mogelijk is om Spindala te stoppen en de vloek voor eens en altijd te breken.
Dit blijkt echter geen gemakkelijk opgave, Siep moet zijn eigen angsten overwinnen om te voorkomen dat de vloek weer de overhand neemt en Spindala meer macht krijgt.

Ondertussen heeft Spindala moeite met het accepteren van deze nieuwe vreemde wereld, vele dingen lijken anders. Ze heeft een nieuw onderkomen gevonden een klooster en verwelkomt daar de familie van Ghenderen. De Van Ghenderen willen van dit oude klooster een luxe hotel maken, maar weten nog niet dat dit hen erg lastig gemaakt zal worden. De vreemde huismeester Coleta helpt hen niet bepaald en is verre van vriendelijk.

Daarnaast is Siep nog steeds opzoek naar zijn vader. Hij is er namelijk van overtuigd dat deze nog leeft. Wat heeft de vader van Siep te maken met de terugkomst van de vloek en hoe kan Siep, een gewone jongen, dit oplossen terwijl generaties van de Van Ghenderen het niet gelukt is?