Advertentie
    Dick Van der Veen Hebban Recensent

Wanneer je met een boek te maken krijgt waarin een advocaat en een privé detective op zoek zijn naar misdadigers, dan denk je niet aan hoofdpersonen die respectievelijk gokverslaafd zijn en in drugs dealen. En ook niet primair aan de pret in bed van het koppel. In Kaapse corruptie van Mike Nicol ligt dat allemaal anders. Hij neemt de lezer mee naar het criminele circuit van Kaapstad, gunt ze een kijk tot in de krochten. Het kapitaal regeert: een hoofdcommissaris die alles doet wat God verboden heeft, komt er mee weg tot in de plot. Tegen die tijd is zo ongeveer iedereen overhoop geschoten.

De personen in het verhaal zijn niet wat ze blijken te zijn. Integendeel: lid van een moordcommando en goedaardige surfer onder één huid, dat is wel even wennen. Detective Fish Pescado pareert met een immense stapel onverschrokkenheid de aanvallen op lijf en goed. Wanneer je op jacht bent naar mensen in je omgeving maakt het opduiken van degenen die je al uit het oog had verloren het er niet gemakkelijker op. Het is dan de kunst om door angsten heen te boren en geheime informatie los te kloppen. Dan nog is een oplossing ver van huis wanneer verslaving een nieuwe kans vraagt en je steun en toeverlaat dreigt te slopen. Het is het verhaal van het grote vergis in ogenschijnlijke partners.

Verbazingwekkend hoever de macht van het geld reikt, hoe je daar decennialang mee de grootste misdadigheid kunt toedekken. Het is voor de detective het wachten op de overmoed die op menig moment toeslaat. En och als dat gepaard gaat met een handvol slachtoffers meer, daar ligt Kaapstad niet wakker van. Gewoon de strijd aan gaan met de branding op de surfplank, dan valt alles op zijn plaats. Wie denkt dat een kogel over post altijd beter is dan een kogel in je lijf heeft te vroeg gejuicht. Dan mag onze Fish blij zijn dat het bij vernieling van zijn materialen blijft.

Nicol is als geen ander ingevoerd in het wereldje. Hij stapte op enig moment van romans, poëzie en non-fictie over op misdaadthrillers. Zijn publiek denkt dat hij geen betere stap had kunnen maken. Hij houdt de spanning er in, belet de lezer om het boek weg te leggen door zijn boeiende verteltrant en onderhoudende pen. Het gaat nergens in de onderwereld zachtzinnig toe, maar in Kaapstad komt iedere dialoog uit de loop van revolver of geweer. En passant leer je wat Kaaps Bargoens. Een verhaal met veel vaart en sfeer, met uitgediepte karakters. Voor wie dacht dat hij ‘het’ met zijn Kaapstadtrilogie allemaal al wel verteld zou hebben, is Kaapse corruptie een aangename verrassing.

Reacties op: Corruptie in Kaapstad tot in krochten gevolgd

16
Kaapse corruptie - Mike Nicol
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker