Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Schokkende golfbewegingen in het leven van een zeeman

Een pakkend verhaal over de zeeman Mark Schouten die in zijn jonge leven hoge golven van ramspoed over zich heen krijgt, maar steeds weer ergens moed vandaan haalt om het tij te keren. Als kind verliest hij ouders en zusje bij een brand, waaraan hij zelfs ternauwernood ontkomt. Een oom, die zich over hem ontfermt, laat een stevige erfenis na waarmee hij een boot kan kopen. Dat verzacht de pijn van het verlies van zijn baan als stuurman. Dit schip voert hem van het ene in het andere avontuur. Redt mensen in varensnood, ziet zich zijn grote liefde ontglippen en jaagt verbeten op eerherstel.

In De Batavier bewijst Ted Polet (1951) niet alleen dat hij als zeevarende grote kennis van zaken heeft; hij blijkt tevens een schrijver die het in zich heeft de lezer bladzijde na bladzijde bij zich te houden door de spanningsboog strak op te zetten.

En passant neemt hij het vluchtelingenprobleem bij de kop. De smart van mensen die in Syrië aan veelvoudig gevaar ontkomen, een risicovolle overtocht in een gammele boot overleven om in een land als Turkije te worden vernederd. Uitzichtloosheid in de hoogste graad. Vermalen in de durende strijd tussen Turken en Grieken. In schrille tegenstelling daarmee de houding van eilandbewoners die hun laatste beetje weggeven om hun medemens in nood de helpende hand te bieden. Hoe moeilijk zij het hebben wanneer een meedogenloos bewind onmenselijke trekken vertoont, hun woonomgeving overspoeld raakt door aanhoudende stromen asielzoekers.  

De gedrevenheid van een arts die niet nadenkt over links of rechts, over vriend en vijand, maar voor wie het bieden van hulp de enige drijfveer is. Zelfs als dat de grote kans op eigen geluk in de weg staat en twee mensen hun houvast moeten inleveren voor drijfhout. Mensen die hun eigen lichamelijke klachten ondergeschikt maken aan de inzet voor de ander. Een verheven thema, begrijpelijk uitgewerkt. De lezer krijgt inzicht in de heroïek van reddingsoperaties door onverschrokken helden die zich in hun menslievendheid ook nog eens geblokkeerd zien door autoritaire krachten. En telkens weer als de wind zich tot storm verheft. gaat deze vervolgens ook weer liggen. Dat is symbolisch voor datgene wat Mark Schouten voor de kiezen krijgt.

Polet etaleert een sterk inlevingsvermogen, geeft de lezer geen moment de gelegenheid aan het verhaal te ontsnappen, roept een kwellende nieuwsgierigheid op naar het vervolg.  Maakt je deelgenoot van menig gevecht op zee en aan land, jaagt verontwaardiging aan als de mensen in een zo uitzichtloze situatie worden geduwd. Een boek dat inzoomt op een actueel thema en de dramatiek die eraan vast zit op aangrijpende wijze uitschrijft. De toegevoegde begrippenlijst haalt de lezer uit het onbegrip van zeemanstaal. Polet mag wat ons betreft oploeven naar een volgende proeve van bekwaamheid. Hij heeft wat dat betreft de wind mee.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?