Prachtige illustraties

dodo84 22 juni 2025
Schrijfster Beatrice Alemagna trekt meteen je aandacht, met de titel en de cover om het boek te willen lezen. Wanneer je de achterkant leest, ontdek je dat de ramp te maken heeft met een verjaardagsfeest.
Harold zit op de eerste bladzijden verdrietig op een stoel. Hij wordt volgende week 7 jaar, maar hij nog nooit eerder een verjaardagsfeestje gehad. Zijn ouders zijn zuurpruimen, houden niet van feestjes of knuffels en zoentjes. Maar dit jaar zien ze dat Harold echt verdrietig is en roepen ze de hulp in van meneer Ponzio. Die belooft hen een onvergetelijk feest.
Op de dag van zijn verjaardag, opent Harold samen met zijn ouders de voordeur en ze kunnen hun ogen niet geloven.
Er staat een hele rij dieren voor de deur... En die dieren zorgen voor heel wat problemen.
Gelukkig komt meneer Ponzio er aan en samen met de olifant leidt Harold de dieren weg uit het huis naar de stad. Waar het feest toch nog goed eindigt... En wat begon als een rampzalige dag, zorgt toch voor wat goeds achteraf!
De schrijfstijl van Beatrice Alemagna is heel vlot en rijk, met wat humoristische noten erin.
De illustraties spreken me vooral aan. Toen ik de eerste keer door het boek bladerde, moest ik even wennen, maar door heel gericht te kijken naar de details, de stijl, de techniek en kleuren, raakte ik helemaal in de ban.
De tekeningen zijn gemaakt met kleurpotlood/wasco, maar Beatrice verwerkte er ook fotomateriaal in. Elke keer als ik nu door het boek ga, zie ik elementen die me nog niet eerder waren opgevallen. De combinatie tussen de tekeningen en collagetechniek is zeer mooi en soms subtiel gedaan.
Beatrice heeft duidelijk ook een boon voor grafische patronen. Het begint al op het schutblad (dit patroon komt trouwens verder in het boek nog eens terug)!
Wat me in de illustraties direct opviel is het perspectief. De verhoudingen tussen de personages in ruimte en met de dieren klopt (bewust) niet altijd. Fijn om hier met kinderen over in gesprek te gaan.
De tekenstijl deed me wat denken aan Gerda Dendooven, vooral bij de ouders.
Een aanrader voor jong en oud!!

Meer recensies van dodo84