Fanny & Stella

Dray Bosma Dray Bosma
15 mrt 2026

Een historische biografie die leest als een roman kan aantrekkelijk zijn. Toch riep Fanny and Stella: The Young Men Who Shocked Victorian England van Neil McKenna bij mij ook enige verbazing op.

Het boek vertelt het verhaal van Ernest Boulton en Frederick Park, twee jonge mannen die in het Victoriaanse Londen geregeld in vrouwenkleding verschenen en betrokken raakten bij een geruchtmakende rechtszaak. Het historische uitgangspunt is fascinerend. Politierapporten, krantenartikelen en rechtbankverslagen geven een inkijkje in een verborgen subcultuur van theater, travestie en homoseksualiteit.

McKenna schrijft levendig en beeldend, soms zo beeldend dat het boek eerder als een roman leest dan als een biografie. Scènes worden gereconstrueerd, gesprekken lijken ingevuld en gevoelens worden toegeschreven, terwijl niet altijd duidelijk is hoe stevig de bronnen daarvoor zijn.

Het resultaat is een boeiend boek, maar naar mijn smaak ook wat te flamboyant en soms te ver verwijderd van de historische feiten.

Meer recensies van Dray Bosma