de dystopsiche realiteit van vele vrouwen

dunyavdmm 04 mei 2025
Dit verhaal is een schrijnende representatie van wat nog zou kunnen komen.
Het is een dystopisch verhaal over vrouwen die enkel worden gebruikt om kinderen te baren. Er is een schaarste aan vruchtbare vrouwen door oorlog, kernrampen... De verteller van dit verhaal is Offred, een dienstmaagd, ze verteld over hoe het vroeg was in vergelijking met nu. Ze beschrijft alledaagse dagen en ook speciale dagen in heel veel detail, het laat je voelen alsof je er aanwezig bent. Hier mogen vrouwen niets meer beheren, mogen niets meer van kennis hebben en verwerven... De commandant van het huishouden staat Offred toe om dingen te doen die niet mochten van het nieuwe regime zoals schrijven, lezen... Ze geraakt in een relatie met de chauffeur van het huishouden Nick, wat ook tegen de regels is. in het begin van het verhaal volgde ze alle regels, maar doorheen het boek geraakt ze in verzet en gaat in op de geheime uitnodiging van de commandant. haar evolutie doorheen het verhaal is heel sterk.
Ik vond dit een heel goed, interessant boek, het deed me realiseren dat zulke dingen nog steeds kunnen gebeuren. Door de heel uitgebreide schrijfstijl werd het boek soms wat langdradig, toch kon ik het niet wegleggen omdat ik me afvroeg wat er met Offred zou gebeuren.