Aangrijpende familieroman over een Joods gezin in Polen in het interbellum

EchteLezerIrene EchteLezerIrene
27 mrt 2024

Via de Club van Echte Lezers heb ik van uitgeverij Atlas Contact een exemplaar van het boek 'Stramer' mogen ontvangen om te recenseren. De Poolse schrijver Mikolaj Lozinsky schetst de lezer een prachtig beeld van een Pools-Joodse familie in Polen aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. Een familieroman zo schrijft hij, deels gebaseerd op het verleden van zijn eigen familie.

Het verhaal beschrijft het leven van Nathan Stramer, die is teruggekeerd uit Amerika om te trouwen met zijn jeugdliefde Rywka. Zijn broer en diens vrouw blijven in New York, met de gedachte dat een snelle hereniging zal plaatsvinden. Zes kinderen en vele mislukte ondernemingen verder heeft die hoop plaats gemaakt voor de realiteit; oorlogsdreiging, antisemitisme, armoede. De broers zullen elkaar nooit meer zien.

Hoewel het boek alles in huis heeft om de lezer vanaf pagina één te raken, lukte het mij niet meteen om helemaal in het verhaal te komen. Met zijn gedegen vooronderzoek en meeslepende schrijfwijze weet Lozinsky een waarheidsgetrouw maar tragisch verhaal te vertellen, mooi en op het hart drukkend tegelijk. Maar ook een verhaal waar je de tijd voor moet nemen. Want ondanks zijn prachtige schrijfwijze verlies ik met enige regelmaat mijn concentratie.

Hoewel ik het boek met enige regelmaat heb weggelegd heeft Mikolaj Lozinsky mijn nieuwsgierigheid wel gewekt en vraag ik mij als lezer af hoe het de Stramer verder vergaat. Gelukkig kunnen wij dat nog gaan ontdekken want Lozinsky werkt momenteel aan een vervolg.

Meer recensies van EchteLezerIrene