Op avontuur in een magisch rijk - hoopvol en spannend
Onmogelijke wezens is het eerste deel van een nieuwe jeugdreeks (10+) van Katherine Rundell.
In het boek ga je mee met Christopher, een jongen die naar zijn opa gaat in Schotland om zijn vakantie door te brengen. Ondanks dat Christopher hier eigenlijk niet happig op was, wacht er in Schotland een groot avontuur. Al snel ontdekt Christopher dat er in de buurt van zijn opa's huis magie heerst, te weten in de archipel. Tijdens zijn ontdekkingstocht komt hij Mal tegen, een meisje dat in de archipel woont. Mal is niet zomaar een meisje en tijdens hun avontuur komen Christopher en Mal er langzaam achter wat Mal zo nauw verbindt met de magie van de archipel.
Het boek is een mix tussen fantasie (zoals mythische wezens) en thema's die in onze werkelijke wereld realiteit zijn. Rundell weet dit moeiteloos in elkaar over over te laten gaan. Vriendschap, dood, verlies en hoop volgen elkaar snel op en doordat je als lezer als het ware mee reist met Christopher en Mal, blijft je aandacht getrokken en wil je verder lezen.
Rundell's schrijfstijl is passend bij de doelgroep; korte hoofdstukken met over het algemeen korte zinnen en niet te lastige taal. De mythische wezens zijn mooi beschreven in een apart overzicht, wat je tijdens het lezen kunt terugzoeken. Ondanks dat dit helpt overzicht te houden van de verschillende figuren, is het verhaal volgestopt met deze wezens, wat het soms een warboel maakt. Hier kun je als lezer op afhaken; het boek was pakkender geweest als er minder was uitgeweid en zo het aantal personages beperkter was gebleven.
Al met al is Onmogelijke wezens een pakkend eerste deel van een nieuwe serie. Een aanrader voor eenieder die houdt van avontuur, zowel in de letterlijke- als in de emotionele zin.