Dapper!
In de documentaire : de kinderen van Ruinerwold komt de vader van het gezin nog meer gestoord over dan in dit boek. Over de lichamelijke mishandeling gaat het in het boek minder, over de geestelijke terreur deste meer.
Ik vond het moeilijk om dit gedeelte door te komen, zo'n beetje het halve verhaal gaat over de bizarre toestanden met allerlei geesten die de eigen persoonlijkheid overnemen van Israël en zijn vader.
Hoe verwoestend dit ook voor een jong persoon moet zijn geweest, zo bijzonder vind ik hoe Israël de moed en de kracht vindt om hier uit te geraken. En hoe ontwikkeld hij is, zonder ooit scholing te hebben gehad. Hij schrijft zijn verhaal ( vooral het tweede gedeelte) met heel veel compassie en wijsheid. Al met al een aangrijpend boek!