Advertentie

De hoofdpersoon heeft al sinds zijn jeugd iets met Frankrijk. Als zijn vrouw voor haar wetenschappelijke werk een baan in Duitsland (Saarbrucken) accepteert komt een droom uit. Ze gaan wonen in Metz in Noord Frankrijk. Als schrijver komt hij niet tot werken en verlegt zijn aandacht naar het bestuderen van vogels en de Franse taal.

Bij afwezigheid van zijn vrouw bezoekt de 32-jarige schrijver veelvuldig de omgeving van Metz die bestaat uit eindeloze bossen, groene jungles waar je vrijwel nooit mensen tegenkomt. De vogels verbinden hem met de Franse natuur. De integratie in de Franse samenleving verloopt echter moeizaam. Hij spreekt de taal niet, ook niet na 6 jaar middelbare school Frans.

Het gevoel van verlatenheid die hem overvalt in Frankrijk vormt de voedingsbodem voor een opbloeiende relatie met zijn Franse lerares. Het noodlot bepaalt echter anders.

Owen Donkers weet in korte prachtige zinnen de laatste gedachten van de hoofdpersoon op te schrijven. Een terugblik op een nog weinig succesvol leven als schrijver. Dromen die niet meer in vervulling gaan. Schrijven, Frankrijk, liefde, vogels, taal… Was dit alles?

Owen Donkers (1977) studeerde in Groningen en woonde enkele jaren in Frankrijk en de Verenigde Staten. In 2009 verscheen zijn debuut Julien. Daarna publiceerde hij de romans Calippo cola en IJsbrood, die opvielen door hun geraffineerde stijl en thematiek.

Deze recensie is eerder verschenen op frankrijkboeken.nl

Reacties op: Zwarte vertelling

10
Dryocopus - Owen Donkers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker