Heel goed
Een indrukwekkend, gelaagd boek. Heel erg knap hoe Heerma van Voss zijn verhaal opbouwt. ‘Condities’ is dik, maar hield mijn aandacht moeiteloos vast, het tweede deel (‘Verlossing’) is een prachtige roes. Die perspectiefwissel werkt ook goed. Sterk dat er vanaf het begin al met toch vrij weinig middelen zo veel spanning wordt aangebracht, en hoe je het beklemmende van de chronische ziekte steeds sterker gaat voelen. Terwijl het boek gelukkig níet alleen maar over ziekte en tegenslag gaat. De dialogen vond ik scherp en soms ontroerend en soms komisch, de reflecties op de uitgeverij en het schrijven over ziekte intelligent en soms grappig. (Die uitgever!) De mooiste passages vond ik die over ziekte. Die grepen me soms erg aan, ook om persoonlijke redenen. Ik heb veel plusjes in de kantlijn gezet bij rake zinnetjes.
-“En zo bleef hij zijn diagnose zwijgend bij zich dragen. Als een vonnis waartegen hoger beroep niet mogelijk was.”
-“Wat een ongekende luxe zou het zijn: even geen klachten meer, geen matheid of ziekenhuisgedoe, geen gepieker over zijn fysieke toestand. Een gezond lichaam is immers een lichaam waar niet aan gedacht hoeft te worden.”