Schrijnende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis
Het manuscript De bestedeling van Menno Lanting gelezen welke officieel uitkomt 16 september 2025. Zeer schrijnende en indrukwekkende gebeurtenissen van Nederlandse historische feiten vanaf de periode 1600 tot circa 1950 worden door de auteur beschreven. Dit naar aanleiding als blijkt dat zijn overgrootmoeder zelf een bestedeling is geweest.
Tijdens het lezen heb ik mezelf vaak afgevraagd of ik van het bestaan wist dat er mensen (voornamelijk wezen, gehandicapten en ouderen) in voorgaande eeuwen openbaar geveild werden. Het antwoord moet ik schuldig blijven en eigenlijk vind ik dat deze gebeurtenissen op scholen dan al verteld dienen te worden.
Zeker de eerst genoemde eeuwen betreft een periode van grote armoede, onhygiënische huisvesting en bepaalde familieomstandigheden wat maakt dat wezen en andere minder bedeelden openbaar geveild en verkocht worden aan de laagste bieder. Kinderen werden destijds ook niet als kind gezien. Ondanks toezeggingen dat er goed voor ze gezorgd zou worden en oa onderwijs zouden krijgen werden ze vooral ingezet op het platteland of in fabrieken waar de omstandigheden zeer slecht waren. Empathie richting kinderen was in die jaren ver te zoeken lijkt het wel.
Pleeggezinnen waar de bestedelingen (de geveilde personen) naar toe gingen kochten ze voornamelijk voor eigen gewin. Iets wat in mijn ogen bizar is. Want hoe kun je nou een wees of ander persoon slecht behandelen terwijl je je eigen gezin wel naar behoren probeert te onderhouden? Ik kan dat niet rijmen. Ook de straffen die opgelegd werden aan jonge kinderen voor oa bedplassen of het stelen van snoepgoed zijn te bizar voor woorden. Hoe kunnen volwassen mensen kinderen van 5 en 9 een gevangenisstraf van 7 jaren opleggen voor het stelen van snoep/speelgoed?...
De bestedelingen werden in vele gevallen uitgebuit mishandeld en/of misbruikt. Toezicht op de bestedelingen was er praktisch niet. Het is goed dat Lanting gedegen onderzoek heeft verricht en dit deel van de geschiedenis beschreven heeft. Hoe schokkend de korte verhalen over bestaande personen soms ook zijn, is mijn kennis nu verrijkt mbt de Nederlandse geschiedenis. Hiervoor spreek ik dan ook mijn dank u aan Menno Lanting dat ik zijn manuscript al mocht "voor" lezen.
Voor een ieder die geïnteresseerd is in Nederlandse geschiedenis is dit boek een absolute aanrader!
In de loop der jaren is er veel verbeterd maar ook helaas zijn er nu nog steeds oa misstanden binnen de jeugd en pleegzorg. Hier word je door de auteur op het einde nog op geattendeerd waardoor de vraag rijst of er nu daadwerkelijk zoveel veranderd en verbeterd is afgelopen decennia. Iets waar we met zn allen scherp op moeten blijven.
Een boek dat indruk maakt en blijft hangen!
Een boek dat indruk maakt en blijft hangen!