Advertentie

Zo heftig en indrukwekkend als je (waarschijnlijk) verwacht dat het verhaal van Hans en Wim Faber zal zijn, is het ook. Een boek met een onderwerp als de gruwelijke misdaden die Anne Faber zijn aangedaan, is niet luchtig te maken en wordt des te ingrijpender als je leest hoe de familie de 'zoektocht' van begin tot einde heeft meegemaakt.

Alhoewel de afloop van de zoektocht (helaas) iedereen bekend is, is het perspectief van waaruit dit boek geschreven is een nieuwe. Tijdens het lezen voel je de hoop van de familie en vrienden die alles op alles zetten om Anne te vinden, en daarbij zelfs onmisbare puzzelstukjes aanleveren in de zoektocht. De hoop spat van het papier en doet je - ondanks dat je de afloop al weet - mee hopen dat Anne toch nog dat cafe binnen komt lopen, bij iemand anders op bezoek is gegaan, eventjes tijd voor zichzelf nodig had, maar gewoon weer op komt dagen, etc. De zoektocht en de organisatie van de familie en vrienden die de zoektocht voor een groot deel op touw hebben gezet, hebben diepe indruk op me gemaakt. Uit nieuwsberichten is weliswaar steeds gebleken dat de zoektocht van de politie werd ondersteund door de vrienden en familie, maar eigenlijk was dit andersom. Prachtig om te lezen over de saamhorigheid die een gruwelijke misdaad als deze tot gevolg heeft.

Hans schrijft erg prettig en toegankelijk. Het boek is goed te volgen, je kan goed merken dat hij journalist is door zijn prettige schrijfstijl. Ook de vader van Anne, die in zijn nawoord zijn onderzoek beschrijft over de lengte van straffen die in Nederland worden opgelegd. Het heeft een juridische invalshoek, maar ook een hele menselijke en is daardoor voor iedereen heel goed te lezen. Het geeft een goed inzicht in de werking van het Nederlandse juridische systeem en de gebreken die het kent. Hopelijk komt er aan de hand van dit boek een discussie op gang over de wijze waarop het straffen van mensen als Michael P. meer recht kan doen aan slachtoffers en nabestaanden.

Geen makkelijk boek dat lekker weg leest, maar wel een noodzakelijk boek.

Reacties op: Geen makkelijk boek dat lekker weg leest, wel een noodzakelijke.

353
Anne - Hans Faber Wim Faber
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99
E-book prijsvergelijker