Het tuinfeest door Femke Ruts
Ik las ‘het tuinfeest’ van Bettie Elias. ‘Het tuinfeest’ van Bettie Elias is een volwassen thriller. Bettie Elias was vroeger al een boekenliefhebber en merkte later dat ze zin had om zelf boeken te schrijven. “Ze heeft ondertussen al 31 boeken geschreven” (Bettie-Elias). Ze gebruikt in haar boeken levensechte situaties. Ze schrijft onder andere over racisme, stelen, kindermishandeling, verdriet, vriendschap … Ze schrijft boeken voor verschillende leeftijden, zo heeft ze boeken voor kinderen en jongeren. Ze heeft ook een non-fictie boek en vier thrillers. “Ze heeft met haar boeken al vier keer een boekenwelp gewonnen en ze heeft vijf keer een bekroning van de Kinder- en Jeugdjury gekregen” (Bettie-Elias). Door het boek ‘Het tuinfeest’ heeft ze de schaduwprijs 2020 gewonnen voor het beste Nederlandse debuut. Het boek gaat over de dood van Laura op het tuinfeest van Cleo. Cleo organiseert een tuinfeest voor haar veertigste verjaardag en alles verloopt perfect zoals ze gepland had. Tot ze plots ontdekken dat Laura, de dochter van Tessa en Thomas, verdwenen is. In de ochtend treffen ze Laura dood aan. De vriendengroep steunt elkaar. Maar de moeder van Laura kan niet geloven dat Laura haar dood een ongeluk was en gaat op onderzoek uit, omdat ze denkt dat haar dochter vermoord is. Haar zoektocht zorgt voor veel spanning in de vriendengroep. Het zorgt ook voor spanning binnen de koppels in dit boek.
Interpretatie:
Wat mij is opgevallen aan het boek is dat het een verrassend einde heeft. Ik dacht dat ik al wist hoe het einde ging gaan tot ik effectief aan het einde kwam. Er was zo een plottwist die ik helemaal niet zag aankomen, wat het boek echt wel leuk maakt. Het vertelperspectief van dit verhaal is meerdere vertellers. In dit boek kom je de gedachten en gevoelens van meerdere mensen te weten, wat het boek ook echt interessant maakt. Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken en soms verandert een personage naar een ander personage en ontdek je de gevoelens van dat personage. Bijvoorbeeld: het ene hoofdstuk gaat het over Cleo en Lucas, het andere hoofdstuk gaat over Tessa, Thomas en Sam of nog een ander hoofdstuk gaat over Jessica, David en Emily. Soms gaan we tijdens een hoofdstuk weer even terug naar het feest waar alles gebeurde en krijg je daar weer alle informatie van. Het boek leest wel redelijk vlot. Doordat je de gevoelens van verschillende personages kan lezen krijg je zelf bepaalde gevoelens bij personages. Wat het leuk maakt, omdat je je zo goed kan inleven in de personages. De thematiek dat in dit verhaal wordt aangekaart is hoe ouders het verdriet verwerken rond hun overleden kind. De thematiek is ook hoe vriendschappen omgaan met elkaar als ze iets op hun geweten hebben. De boodschap die ik denk dat achter dit boek zit is dat er veel dingen achter je rug gebeuren waar je geen idee van hebt. Je leert hierdoor om eerlijk en open te zijn. Als je dingen gaat verzwijgen, krijg je dramatische situaties tot gevolg.
Evaluatie:
Ik vind het een goed geschreven boek. Ik vind het leuk dat je de gevoelens van meerdere personen krijgt, waardoor je dingen soms ook uit een ander perspectief gaat zien. De personages zijn zeer goed gekozen en uitgeschreven, want je kan je echt inleven in een personage. Ze hebben ook allemaal een bepaald karakter dat je ook wel kan herkennen in het dagelijkse leven. Je krijgt ook de situaties van andere families mee die ondertussen ook hun eigen problemen hebben. De twist op het einde is heel goed gedaan. Ik geloofde echt dat ik wist wie de moordenaar was en dan gebeurt er een twist en blijkt het dat dat helemaal niet die persoon was. Dat creëerde spanning, wat wel leuk is. Ook doorheen het boek wordt er spanning opgebouwd. Dat geeft ook het gevoel dat je constant wil verder lezen, omdat je wil weten hoe het verder afloopt. Het beste stuk van dit boek vind ik de plottwist op het einde en de gebeurtenis tussen Cleo en Tessa op het einde in het park met Fin (de hond van Laura).