Mantel der liefde
In 2023 bracht Annelies Verbeke, een Vlaamse schrijfster, de verhalenbundel “jij” uit. Hierin staan alle verhalen in de tweede persoon enkelvoud, de jij-persoon dus, geschreven. In deze recensie wordt dieper ingezoomd op het kortverhaal ‘Mantel der liefde’. De thema’s jaloezie en manipulatie telkens terug en het jij-personage vergelijkt zich met een Soemerische hogepriesteres omdat ze allebei te maken hebben gehad met een manipulatieve man, dit kan wijzen op een feministische benadering van literatuur.
Het feit dat er niet zoveel boeken geschreven zijn in tweede persoon enkelvoud verrast mij niet meteen. De auteur gebruikte dit perspectief om de lezer persoonlijker te betrekken. Ikzelf vond het niet zozeer onaangenaam maar het was in het begin wat verwarrend om in dit perspectief te lezen.
“… nu is alle kracht uit je weggevloeid, dobbert je bootje stuurloos op een wijde, vreemde zee..”. Dit is maar één voorbeeld van de prachtige zinnen die voorkomen in ‘Mantel der liefde’. Het grote gebruik van beeldtaal is een absolute meerwaarde voor het verhaal. Dergelijke metaforen zorgden ervoor dat ik het verhaal niet gewoon oppervlakkig las maar echt lette op de diepgaande betekenissen van wat er verteld werd.
Daarnaast was ‘Mantel der liefde’ een zeer verrassend verhaal. Voor je begint te lezen weet je niets meer dan de titel van het verhaal en een quote die erbij staat, je wordt dus meegezogen in een verhaal zonder op voorhand te weten waar het naartoe gaat of hoe het eindigt.
In het kortverhaal ‘Mantel der liefde’ zorgt de combinatie van het jij-perspectief en de prachtige beeldtaal voor een veel persoonlijker betrokkenheidsgevoel. Dit zorgde ervoor dat ik helemaal werd meegesleurd in het leven van de verteller. Daarnaast ben ik ook blij iets nieuws te hebben geleerd over de geschiedenis. Dit verhaal is zeker een aanrader voor mensen die houden van drama en verbanden tussen het verleden en het heden.
Bron:
Verbeke, A. (2023). Jij: In negen verhalen. Singel Uitgeverijen.