Don’t judge a book by it cover
Recensie Auxiety 4VD
Dieuwertje Heuvelings
Auxiety is een boek waar veel dingen gebeuren waar je je eigen leven op kan reflecteren, het speelt zich af in het heden. Er zijn ook veel elementen uit het boek die heel erg lijken op dingen uit het echten leven. Het gaat over 3 hoofdpersonen die zich in het muziekindustrie bevinden. De hoofdpersonen zijn Wytske, Amir en Isaiah, in het boek krijg je elk hoofdstuk een deel uit hun leven te zien. Al deze dingen spelen zich voornamelijk voor in Nederland maar sommige hoofdstukken zitten we ook in Engeland of Marokko.
Alle drie de hoofdpersonen doen wat anders in de muziekindustrie.
Wytske is een playlist maker voor een streaming bedrijf genaamd Lyssna. Het is gelijksoortig programma als Spotify. Vanwege haar baan bij Lyssna krijgt ze veel DM’s via Instagram van artiesten die willen dat kun album of singel in de playlist worden gezet, want elke artiest die in de HIT-playlist komt gaat direct viraal waardoor ze veel meer luisteraars krijgen. Alleen Wytske houdt hier niet zo van want ze vind het ‘vriendjespolitiek’ en ze wil iedere artiest een gelijke kans geven. Ze is vanaf jongs af aan al geïnteresseerd in muziek, dit kom je te weten omdat je bij Wytske vaak wisselt tussen een alwetende verteller en haar eigen gedachtes waarin ze vaak een terug blik heeft op dingen uit haar verleden. Hierdoor leer je haar goed kennen. Vanwege haar functie bij Lyssna werkt ze ook mee aan de muziek Awards, Waar Amir ook is.
Amir is een van de artiesten die bij de muziek Awards zijn. Maar we leren hem wel al wat eerder kennen als de rapper die net een nieuw nummer heeft gelanceerd waar veel kritiek op is. In de track geeft hij zijn mening over homo’s, hij zingt hier op een negatieve manier over waardoor zijn imago heel erg daalt. Zijn bodyguard, en beste vriend, Nico zijn altijd samen. Amir krijgt een uitnodiging van en talkshow waar hij zich wil goed praten maar Nico raad hem zwaar aan om dat aan bod te negeren. Maar Amir is te eigenwijs en gaat toch, door deze keuze krijgen ze ruzie waardoor Nico en Amir even niet elkaar willen zien. Tijdens de talkshow wordt Amir alleen maar meer vernederd. Vanwege veel stress gaat Amir een paar maanden naar Marokko. Amir blowde al vaak maar omdat hij in een soort depressie komt doet hij dit alleen maar meer. Dit loopt uiteindelijk goed af maar hoe?…
Isaiah, hij is een artiest die bij het bedrijf van de Award werkt. Hij treed op door heel het land en zit net als Amir in de deelnemers van de Award. Hij heeft een relatie met Wytske waardoor hij vaak in de hitlijsten staat van Lyssna, tijdens de awards is hij er vanuit gegaan dat hij het wint. Maar nadat Wytske verteld dat zij voor Amir had gestemd wordt hij best boos. De winnaar zou dus een nummer mogen maken bij het bedrijf van de Awards. Isaiah hoort na de Award dat hij Amir moet begeleiden voor het nummer.
Vanaf dit punt kennen alle drie de personages elkaar waardoor er veel dingen gebeuren die veel stress en vreugde brengen. Hier door kunnen veel mensen zich goed inleven met het boek.
Zelf vond het boek erg moeilijk op gang komen, er gebeurd veel maar alles komt een een keer waardoor je erg lang zit te wachten. Hierdoor vond ik het zelf moeilijk lezen, je leest alles in een alwetende verteller. Zelf zou ik het boek veel interessanter vinden als je steeds de meningen vaan de personages zelf zou weten. Ik zou het boek niet aanraden als je houd van spanning, er gebeurd nooit iets waanzin wekend.
Het is een erg dit boek waar meer dan 60 procent van de tijd een echte loop is want je leest bijna elke dag van hun leven. Ik zou het helaas niemand dit boek echt aanrade
Dieuwertje Heuvelings
Alle drie de hoofdpersonen doen wat anders in de muziekindustrie.