Oorlog zonder vrienden (Evert Hartman)
Oorlog zonder vrienden is een oorlogsroman van de auteur Evert Hartman. Het is het verhaal van een 14 -jarige jongen die Arnold heet waarvan zijn vader lid is van de NSB tijdens de Tweede Wereldoorlog. Arnold is opgegroeid met de NSB-ideeën van zijn vader en gaat die zelf volgen. Het zorgt voor dat hij gepest en uitgesloten wordt door de ander leerlingen op school en gewoon andere kinderen van zijn leeftijd. In de loop van de tijd twijfelt Arnold steeds meer en meer over de "ideale" ideeën dat zijn familie kan hebben. Hij vraagt zich af als zijn familie echt in de goed is zoals hij het dacht doordat hij ziet dat hij uitgesloten wordt en hoe sommige onschuldige mensen worden behandeld op straat door NSB'ers.
Het is een boek dat jongeren vanaf 12 jaar kunnen lezen, het is een gemakkelijk verhaal en tekst die goed zou zijn voor jongeren of voor mensen die niet graag lezen en die zich niet bezig wilt houden met moeilijke teksten. Dit boek is meer gericht op psychologie en op de emoties van de personages en vooral op die van Arnold. Het maak het verhaal ontroerend en droevig, doordat je begrijpt hoe mensen zich toen voelden. Ik vond dat er niet echt sprake was van een grote spanningsopbouw in de loop van het verhaal door het feit dat er weinig actie is. Ik was moeilijk mee in het verhaal, het was vaak hetzelfde voor mij en er was te weinig actie.
Ik raad dit boek zeker en vast aan voor mensen die liever boeken lezen waar er meer sprake is van emoties en herbeoordeling, en voor mensen die niet graag of niet vaak lezen. Voor mensen die graag sciencefiction, thrillers of actieboeken lezen zal dit verhaal waarschijnlijk snel saai worden. Het is een ontroerend verhaal met daarachter wel een mooi moreel. Ik geef dus dit boek 3 sterren, want het is geen verhaal geschikt voor mijn voorkeuren, maar het blijft wel ontroerend en het zou aan heel veel mensen kunnen aanspreken.