Advertentie

Het verhaal over Vanessa Wye, een jong tienermeisje van vijftien, die haar eerste seksuele ervaring heeft met haar 42-jarige leraar, Jacob Strane. Door de affaire raakt Vanessa steeds meer geïsoleerd van haar omgeving en de gevolgen hiervan zijn vast onderdeel geworden in haar bestaan. Wanneer Vanessa begin dertig is, wordt Jacob Strane aangeklaagd voor seksueel misbruik door een andere oud-leerlinge. De oud-leerlinge benadert Vanessa om gezamenlijk in opstand te komen. Waar Vanessa de affaire voorhield als haar unieke liefdesverhaal, wordt zij gedwongen haar verleden te herzien.

Dit boek gaat onder je huid zitten. Een beklemmend verhaal waarin naast de heftige beschrijvingen van het misbruik, de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon angstaanjagend herkenbaar zijn. Vanuit Vanessa wordt de tweestrijd beschreven waarin liefde en misbruik onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken.

De vraag kan ontstaan of er sprake is van misbruik, wanneer een minderjarige tiener zelf aangeeft akkoord te zijn met de relatie. Vanessa krijgt tijdens seksuele handelingen steeds de keuze van Jacob Strane of zij akkoord is. Dit maakt dat zij de macht heeft over de situatie, wat er voor zorgt dat zij niet ziet dat de regie bij haar leraar ligt.

De innerlijke strijd van Vanessa gaat soms alle kanten op. Het is goed te volgen, maar door deze wisselingen maakt het soms wiebelig over wat je eigen standpunt nou eigenlijk is. De stukken met seksuele handelingen laten niets aan de verbeelding over, maar de auteur brengt het zo dat het verteerbaar is. Over het algemeen een prettig te lezen boek, die je na afloop moet laten bezinken.

Reacties op: Beklemmend

67
Mijn duistere Vanessa - Kate Elizabeth Russell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners