Advertentie

Een liefdestragedie die zich afspeelt in het idyllische zuiden van Italië, waarin thema's als vriendschap, liefde, religie en milieu met elkaar zijn verweven.

Teresa spendeert samen met haar vader de zomers in het zuiden van Italië, in het vakantiehuis van haar oma op het platteland. De zomers zijn lang en saai, tot Teresa, op dat moment een tiener, drie jongens ontmoet die in het landhuis, de Masseria, naast haar oma wonen. De drie jongens, Tomasso, Nicola en en de mysterieuze Bern vormen een broederschap en wonen bij de streng religieuze ouders van Nicola. Teresa raakt bevriend met de broers, in het bijzonder met Bern, met wie zij haar eerste liefdesrelatie meemaakt.

Het verhaal begint bij de tienertijd van Teresa en de drie broers, en schetst een verhaallijn tot de groep begin dertig is. In de tussentijd is Teresa getuige van de diepgaande maar ingewikkelde band tussen de drie broers, waarin Nicola en Bern neven zijn en Tomasso vanaf jonge leeftijd als pleegkind in het gezin is opgenomen. De broers kampen met een streng religieuze opvoeding, verschillende opvattingen over het leven en gaan ieder uiteindelijk een eigen weg in het leven. Er is een korte pauze in de vriendschap tussen Teresa en de drie broers als Teresa gaat studeren. Echter keert Teresa na het overlijden van haar oma terug naar het zuiden en ontmoet de groep die inmiddels is uitgebreid met Corinne, Danco en Giuliana, allemaal inwonend op de Masseria, met uitzondering van Nicola. Teresa wordt vrij snel opgenomen in deze vriendengroep, en zij besluit het leven in Turijn achter zich te laten. De liefdesrelatie met de mysterieuze Bern wordt hervat, waar het grootste deel van het verhaal over gaat.

De relatie met Teresa en Bern wordt beschreven als een bepaalde vanzelfsprekendheid, met een oneindige aantrekkingskracht tot elkaar. Deze speelt zich deels af in groepsverband, totdat de groep uit elkaar valt en zij alleen achterblijven op de Masseria. Ongewenste kinderloosheid zet druk op de relatie, en liefde is niet voldoende om de relatie stand te laten houden. Ondertussen spelen de opvattingen van Bern en Danco op gebied van milieubewust en zelfvoorzienend leven een steeds grotere rol. Deze zorgen voor acties met desastreuze gevolgen, wat er voor zorgt dat Teresa en Bern elkaar letterlijk uit het oog verliezen. De laatste keer dat Teresa en Bern bij elkaar zijn, is in een afgelegen gebied in IJsland, waarin Bern tot inzicht komt dat zijn levensopvattingen mogelijk meer hebben gekost dan hij eigenlijk wilde.

Het verhaal is mooi beschreven, de taal en opbouw van het boek zijn langzaam maar maken zeker nieuwsgierig. Emoties en tegenstrijdige belangen worden nauwkeurig beschreven en geven een mooi beeld van onderlinge concurrentie en strijd in broederschap en relaties. Echter zijn de karakters te matig uitwerkt, waardoor het verhaal mij niet wist te raken.


Reacties op: De moeite waard

762
De hemel verslinden - Paolo Giordano
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners