Recensie De mooiste handen van Delhi

2 mrt 2012

De roman “Mooiste handen van Delhi” van de Zweedse schrijver Mikael Bergstrand is uit! Mij kan je echt een Azië liefhebber noemen. Ik heb er vele landen bezocht. Genoten van de prachtige natuur, maar vooral hou ik van de mensen en hun cultuur. Wij westerlingen kunnen nog heel veel van hun leren. Vooral leren dankbaar te zijn met wat we hebben en leren leven in het nu en niet in het verleden of de toekomst. Ja, Azië heeft een bijzonder plaatsje in mijn hart! Maar daarnaast heb ik altijd een haatliefde verhouding gehad met India….maar vorig jaar kwam het er dan toch van! Volgens mijn echtgenoot was ik er ondertussen klaar voor om zonder cultuurschok enkele weken in India te verblijven. Maar dat was in het geheel niet het geval…..ik was na enkele dagen helemaal van mijn melk ….de armoede, de chaos, de drukte, de warmte, de stank, de vuiligheid, geen minuut stilte noch door de dag noch nachts…. en daarnaast prachtig onderhouden parken, super-de-luxe villa’s en hotels, mooi onderhouden monumenten. We belanden ook in absurde situaties, taxichauffeurs die ons wilden pluimen, verkopers die ons wilden belazeren, …. Dat alles kwam weer bij me naar boven tijdens het lezen van de roman “Mooiste handen van Delhi”! In een vlot te lezen roman, waarin de schrijver met de ingrediënten: ontslagen & gescheiden 52 jarige Zweedse man, Delhi, mooie vrouw ,vriendelijke en behulpzame Indiër, kinderarbeid er in slaagt om een duidelijk beeld van de Indische samenleving te schetsen. Meermaals heb ik tijdens het lezen moeten glimlachen en ook wel eens lachen om dat het zo herkenbaar was…! Een licht, heerlijk ontspannend boek dat me toch met liefde deed terugdenken aan die enkele weken in India!

Meer recensies van