Recensie Deze laatste zomer
“Deze laatste zomer” is het autobiografische levensverhaal van de 73-jarige schrijfster zelf. Via haar alter -ego “ Z” maakt zij de lezer deelgenoot van haar leven en van haar naderende levenseinde tengevolge van de ziekte Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS). Voor de schrijfster is het inderdaad haar laatste zomer geworden want zij is op 01.05.2010 overleden.
Het minste wat je van deze roman kan zeggen is dat hij openhartig, vlot leesbaar, mooi geschreven en doorspekt is met droge en soms ook wel cynische humor. Opvallend zijn de eerlijke en haarscherpe observaties, de schrijfster aarzelt niet om tegen heilige huisje te schoppen of ongezouten haar mening naar voren te brengen. Ook kent zij zichzelf zeer goed met haar minder goede en goede eigenschappen, ze gaat zelfspot, zelfreflectie dan ook niet uit de weg. Ook valt haar grote intellectuele bagage op. Ik kan me voorstellen dat het schrijven van deze roman, de terugblik op haar hele leven en het analyseren van haar ziekte, de beschrijving van de ziekte als last in haar leven, voor haar noodzakelijk waren om tot de aanvaarding van haar naderende levenseinde te komen. Kortom een prachtig boek.