Recensie Julia

7 mrt 2010

Persoonlijk sta ik altijd wat kritisch tegenover lyrische teksten op de achterflap van een boek, daar de uitgever mijn inziens niet voor ogen heeft om een evenwichtig beeld van de kritieken op het werk weer te geven. De aanbeveling “een vernuftige, intrigerende en spannende roman, waar je doorheen vliegt” die achterop de historische roman Julia staat, onderschrijf ik echter voluit.

Het boek is dan ook opgebouwd als een puzzel en geleidelijk passen de stukjes in elkaar. Enerzijds beleven we het avontuur vanuit het oogpunt van de 25 jarige Julia. Tussen de kronieken van Julia’s avontuur is het (verzonnen) dagboek van de veertiende-eeuwse ooggetuige broeder Lorenzo opgetekend. Dit dagboek sleurt je mee de geschiedenis in en verheldert structuren en gebeurtenissen uit het heden. Doordat er telkens weer een puzzelstukje op zijn plaats valt , zit je als lezer constant op het puntje van je stoel. De schrijfster slaagde erin om de plot tot het einde toe spannend te houden, al is het einde voor mij wat te zeemzoetig.... maar ja Romeo en Julia is en blijft tenslotte een liefdesverhaal.

Julia is de debuutroman van Anne Frontier. Een knap staaltje werk naar onderzoek waarbij Anne's moeder haar dochter heeft geholpen.

Ik kijk alvast uit naar nieuw werk van deze schrijfster.

Meer recensies van