Vermakelijke misdaadroman
Michele Balistreri speelt in het door Roberto Constantini geschreven boek De wortels van het kwaad de hoofdpersoon. Als lid van een Italiaanse welgestelde familie groeit hij op in Libië waar hij al vroeg in zijn leven vriendschappen en vijandschappen sluit. Op zijn weg naar volwassenheid komt hij in aanraking met verschillende ruwe facetten van het leven. ‘Nu begrijp ik het. Dit is de wereld waarin ik moet opgroeien. Sommige mensen zijn net zo veel waard als apen.’ [blz. 61] Een van de dingen waarmee hij wordt geconfronteerd is de dood van personen die hem nabij stonden. Dit kan hij niet loslaten wanneer hij later in Rome als politiecommissaris werkt. Zijn nonchalante houding tegenover de misdaad ondergaat een hevige verandering wanneer blijkt dat een van de moorden in zijn district een schakel vormt naar de onthulling van de geheimen uit zijn verleden.
Deze ontwikkelingen worden vlot beschreven door R. Constantini waardoor het verhaal niet langdradig wordt. Zijn af en toe gevatte opmerkingen vormen een speelsheid in de tekst die de gang van zaken kort onderbreekt. Ook de niet te lange hoofdstukken dragen bij aan de afwisseling en snelheid van het verhaal. De auteur weet je te verassen want op het oog onbelangrijke gebeurtenissen blijken later wel van belang te zijn.
Het verhaal is ingedeeld in drie delen waartussen steeds een kort intermezzo bestaat. De tweede hiervan vormt de overgang tussen Tripoli naar Rome als thuisbasis van Michele Balistreri. Omdat er een grote tijdspanne wordt overbrugd en je uit de vertrouwde omgeving Tripoli wordt gehaald, vindt er een onthechting plaats. Naarmate het verhaal vordert, kom je er wel weer in, maar er blijft een zekere afstand bestaan.
Desalniettemin is R. Constantini er prima in geslaagd een verhaal te creëren waarmee hij de lezer tot het eind kan boeien.