Het complex

18 mrt 2014

Hoe functioneert een groot semi-overheidsbedrijf, dat als bureaucratie is georganiseerd. Peter Frantz geeft daar op een persoonlijke en indringende wijze een prachtig beeld van. De hoofdpersoon wordt aangenomen bij de organsatie, en dwaalt als een vreemde in Jeruzalem door het bedrijf. Hij verbaast zich over de gang van zaken, over het indringend taalgebruik van de top,over de vele managementlagen, over de machtspelletjes en vooral over het verschil tussen woord en daad.

De beschrijving van een organisatie is zelden zo sprekend gelukt als in dit boek. Bijzonder knap is dat het geschreven is als een roman, terwijl het een uitstekend managementboek is, dat zo gebruikt kan worden in de studie organisatiekunde.

Terwijl ik het las moest ik denken aan de reorganisatie bij de politie, die inmddels vrijwel gestrand is. Peter Frantz beschrijft in zijn boek waarom dergelijke grootschalige veranderingsprojecten die tot verbetering moeten leiden, eigenlijk gedoemd zijn te mislukken. Hij doet dat niet cynisch, omdat hij kijkt met de ogen van een nieuwsgierig mens, dat zich zeer verbaast. Ook de lezer zal zich verbazen, maar met een glimlach.

Lees het en de bureaucratie heeft geen geheimen meer voor u.

Meer recensies van