Een eenvoudige samensmelting van gebeurtenissen
'Rick vindt ze spannend, maar bij deze Sven krijgt ze een heel ander gevoel. Er is iets mis met hem. Hij is… Gevaarlijk.' Alles in haar leven is simpelweg perfect; ze zal binnenkort afstuderen samen met haar beste vriendin, ze heeft een ideaal vriendje, op haar studentenbaantje loopt alles prima... Het enige vlekje op deze perfectie is Sven. Zijn aanwezigheid werpt een schaduw over haar zorgvuldig opgebouwde wereld. Ze voelt een ondefinieerbare dreiging, hij blijft als een onopgelost raadsel in haar gedachten ronddwalen. Zit hij er voor iets tussen wanneer alles overhoop wordt gegooid?
Het meest opvallende kenmerk van de thriller is de opbouw van twee aparte verhaallijnen, die zorgt voor een interessante leeservaring. Door deze manier van schrijven valt het boek als een puzzel in elkaar, waarbij heden en verleden naar elkaar toe groeien. Hierdoor blijf je geboeid door de geleidelijke onthulling van de verhaallijn, een bijverschijnsel van deze manier van schrijven is echter dat er een zekere voorspelbaarheid in het boek zit.
Suzanne Vermeer, gehuld in het pseudoniem dat bekend staat om toegankelijke thrillers, hanteert een eenvoudige en vlotte schrijfstijl. Korte zinnen en dialogen bevorderen de leesbaarheid, maar het ontbreekt soms aan diepgang die mogelijk gewenst is door een deel van het lezerspubliek. Desondanks draagt deze stijl bij aan een vloeiende leeservaring en bevorderd het de betrokkenheid bij het verhaal.
Ook de beperkte focus op een select aantal personages, heeft voor- en nadelen. De lezer krijgt snel inzicht in de personages en hun persoonlijkheden, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid van het verhaal. We leren alle hoofdpersonages namelijk kennen in de verhaallijn die zich in het verleden afspeelt, in het heden wordt er dan enigszins onnodig omheen gedraaid wie nu net wie is. Hoewel hun keuzes begrijpelijk zijn en het inlevingsvermogen vergroten, wordt het zoekproces naar de dader enigszins beperkt door een beperkte keuze. Dit kan de spanning enigszins beïnvloeden, maar draagt tegelijkertijd bij aan de focus op de belangrijkste personages.
Vanwege deze simpliciteit bleef ik gedurende het lezen lang wachten op een plot-twist die uiteindelijk niet kwam. Het ontbreken van een verrassende wending maakt het verhaal voorspelbaarder, maar de geleidelijke onthulling van gebeurtenissen uit het verleden houdt de aandacht vast. Het is interessant om te zien hoe het verhaal zich opbouwt, zelfs zonder een schokkende onthulling.
In het algemeen biedt "Waterland" een boeiende thrillerervaring. De sterke punten liggen in de solide opbouw van verhaallijnen, de focus op enkele belangrijke personages en de toegankelijke schrijfstijl. Hoewel de voorspelbaarheid van de afloop en het ontbreken van een plot-twist enkele minpunten zijn, blijft het verhaal boeien door de langzame onthulling van het verleden. Voor lezers die op zoek zijn naar een licht verteerbare thriller met een mysterieus randje, biedt "Waterland" een aangename leeservaring.