Spectaculair 4e deel

Ikwillezen58 Ikwillezen58
29 mrt 2024

Meer thriller dan roman.
Deze vierde roman is de spectaculaire afsluiter van de serie over het leven in de late middeleeuwen, na ‘Voor Galg en Rad’, ‘Adel Verplicht’ en ‘Handel en Wandel’. Ook nu weet Marcel van Brandwijk weer zo te boeien, dat het een echte page-turner is die je in een adem wilt uitlezen.

Welk geheim zit er verborgen achter een van de mooiste kunstwerken ter wereld in de Sixtijnse Kapel? Welke rol speelt de beroemdste Renaissanceschilder van Italië, Fra Angelico, hierin? En wat heeft een oud-soldaat uit de Hollandse stad Ellenerwoude met dit alles te maken?

Een brief, gevonden in een oude Bijbel na het overlijden van de moeder van de schrijver, is het begin van een zoektocht naar een van de belangrijkste voorwerpen uit de geschiedenis van de christelijke beschaving. Deze begint aan het begin van onze jaartelling in Jeruzalem, beleeft zijn hoogtepunt in het Rome en Florence van de 15e eeuw (de periode die centraal staat in de hele serie), en eindigt in 2016.
Op een kritische maar tevens komische wijze komen ook de misstanden, corruptie en nepotisme van die tijd aan bod. Maar altijd weer met de typerende kwinkslagen van de schrijver.

Hoewel ook in dit boek weer een aantal personages terugkomen uit eerdere delen, is het een op zichzelf staand verhaal. Vol met avontuur en spanning, en een vleugje romantiek.
Kenmerkend zijn de onverwachte wendingen, die zorgen voor iets onvoorspelbaars, de nieuwsgierigheid prikkelen en verleiden tot verder lezen.

Historische feiten en gebeurtenissen met een twist, die de lezer van de ene verbazing in de andere doen vallen en het bestaande wereldbeeld aardig kunnen doen wankelen.

Een echte aanrader!

Meer recensies van Ikwillezen58