Woorden van toen, een verhaal voor nu
Het boek raakte me om iets van de repressieve en onderdrukkende tijd in de DDR te doorvoelen en hoe je ertoe komt om je broer aan te geven die wil vluchten naar het Westen. Maar hoe kan ik dat werkelijk? Geboren en opgegroeid in een democratie. Het verhaal, de taal, de samenleving voelen voor mij ver weg, en moeilijk echt in te leven. En toch... in de huidige tijd lijkt het dichterbij te komen. Moeten denken vanuit één perspectief, dat je er bewuster van bent bij welke (politieke) groep je hoort en dat de rechts extremistische ideologie stap voor stap terrein wint. Het verhaal geeft meerwaarde door de uitleg die erin is opgenomen over het originele manuscript van de schrijver en welke concessies zij heeft moeten accepteren om het boek uitgegeven te krijgen. Zou het boek, de heruitgave uit 2023, met passages uit het originele manuscript, Brigitte Reimann hebben bekoord? Hoe zou zij zich verder hebben ontwikkeld na de val van de Muur en in de huidige tijd? Ze is helaas op jonge leeftijd dood gegaan. We zullen het nooit weten. Wel kunnen wij haar werk lezen en iets meekrijgen van de tijd waarin Duitsland in tweeën werd gedeeld met twee tegenovergestelde ideologieën en wat dat voor gewone families betekende.