Ereplaats inruimen in boekenkast (luxe editie 2022)
De klassieker Een Nieuwe Aarde van Eckhart Tolle is uitgegeven in een nieuwe luxe editie. Een ideale gelegenheid om het weer eens te lezen. Wat te schrijven over dit boek en dan ook nog eens kort.. ? Het was een paar jaar geleden het eerste “spirituele boek” dat ik las en daarna is zoveel veranderd. Het was het startpunt van mijn (bewuste) spirituele ontwikkeling en vele verder lezen. Met dit boek was daar gelijk een stevige basis voor gelegd. Als geen ander is Eckhart Tolle is staat om zo veel spirituele wijsheid en tamelijk ingewikkelde materie toegankelijk en begrijpelijk over te brengen. Hoewel dit boek zo’n beetje over “alles” gaat en een enorme diepte heeft, overweldigt het niet. En toch is de kans groot dat het je -bewust of onbewust- diep raakt. Het doet je wellicht soms wankelen, want het schroomt niet om je vaste overtuigingen omver te werpen. Maar de onderliggende boodschap is uitermate positief en hoopgevend.
Dit boek is ideaal als je een begin wilt maken met spiritualiteit. Maar ook mensen die al verder zijn op hun spirituele ontdekkingstocht, kunnen er keer op keer nieuwe dingen in herkennen.
Eckhart maakt duidelijk hoe identificatie met ons verstand- ons denken- werkt en hoe dit onszelf en de wereld steeds weer hindert. Het legt vooral scherp bloot wat het “ego” is en dat dit juist niet is wat we moeten willen zijn. Hij laat ons de vele gezichten van het ego zien en de lezer daarbij flink in de spiegel kijken. En hoewel dat ook confronterend kan zijn, is het vooral heel bevrijdend. Het kan het startpunt zijn om alles van je af te laten glijden wat je niet bent, waardoor je ‘vanzelf’ komt tot de kern van wat je dan wel nog bent. Als je bovendien kampt met enige vorm van mentale problemen of trauma, dan is hoofdstuk 5 over het ‘pijnlichaam’ niet anders dan baanbrekend te noemen.
Ik had de eerdere editie al in de kast staan en het boek staat ook op de e-reader.
Deze nieuwste uitgave is echter prachtig vormgegeven en heeft ook qua uiterlijk toegevoegde waarde. Het kan een prominente plek in de boekenkast innemen. Om daar regelmatig uitgehaald te worden. Het verdient ook niets anders dan een ereplaats.
Laten we hopen dat Eckhart’s Nieuwe Aarde de kans krijgt om werkelijkheid te worden. Zelfs de grootste pessimist zal na het lezen van dit boek weten dat er eigenlijk geen reden is waarom dit niet zou kunnen, als we maar -op tijd- wakker worden.
Inspiritueel, december 2022