Fijn fictie verhaal over historische figuren inclusief Willem III

irma2911 19 juni 2025
IMPREMATUR
MONALDI & SORTI

Een historische thriller. Niet zó spannend maar toch wel boeiend. Het speelt zich voornamelijk af in de Herberg De Schildknaap in Rome waar de gasten in quarantaine moeten ivm een pest dode. 1683. En in de tunnels onder de stad. Door de verhalen die de jongste knecht verteld worden komt de Europese geschiedenis aan de orde. Zelfs Willem van Oranje komt voor in het verhaal. Niet de eerste maar die uit de 17e eeuw die ook koning van Engeland werd.
Willem 3 dus.
Deze historische thriller las ik zonder op te zoeken of de er in genoemde hoofdpersonen ook werkelijk bestaan hebben. Wat echt beheersing van mijzelf is.
En ik dus nu achteraf ga doen.
Ja Fouquet bestond! Ja Abt Atto Melani, de spion bestond. En de genoemde Paus ook
Paus Innocentius XI, geboren als Benedetto Odescalchi (Como, 19 mei 1611 – Rome, 12 augustus 1689) was paus van 1676 tot 1689.

Citaat:
"In de historische roman Imprimatur (Italië, 2002) beweerden de auteurs Rita Monaldi en Francesco Sorti dat paus Innocentius XI, via de bank van zijn familie Odescalchi uit Como, geld zou hebben geleend aan het protestantse huis van Oranje. Mede dankzij deze financiële hulp zou de Nederlandse stadhouder Willem III de Engelse vorst Jacobus II in 1688 van de troon hebben gestoten. Willem III schafte echter het katholicisme als staatsgodsdienst af. De paus zou hiermee het katholicisme en de Kerk hebben verraden voor eigen gewin. De onthulling veroorzaakte opschudding in Italië, maar bleek onjuist. De lening van 150.000 scudi dateerde van 1672 en kon geen impact hebben op de revolutie.

Geschreven in 2002. Dikke pil.
****

Meer recensies van irma2911