Topper in zijn volledige vorm

JanaWillems 15 november 2020
Mijn Waarheid stond heel hoog op mijn verlanglijstje, ik heb hem op een dag uitgelezen. Aan de start van dit boek raad ik de lezer aan om gewoon tijd te reserveren en het hele verhaal in één ruk uit te lezen. Het boek betreft twee verhalen in één, maar eigenlijk gaat het ook om een geheel. Als lezer kon ik zelf beslissen welke versie ik het eerste las. Ik begon met het verhaal van Nathan, de vriend en neef van de bruidegom, en tevens fotograaf van dienst. Hij ontwaakt verward op de berg in het natuurpark waar ze naartoe getrokken waren om foto's te nemen van het bruidspaar, en realiseert zich dat zijn beste vriend zijn bruid in de afgrond heeft geduwd. Hij is emotioneel en standvastig in zijn relaas. Tijdens flashbacks leren we wat er in de maanden vooraf is gegaan, en waarom hij reageert zoals hij doet.
Dan op naar Elias, de bruidegom, die zijn verhaal begint terwijl Nathan bewusteloos op de grond ligt. Zijn relaas gaat over een ongeluk. Natalie, die gevallen is. Maar wanneer Nathan bijkomt en hem beschuldigt, is het hek van de dam. In flashbacks leren we wat er bij hem is voorafgegaan en hoe zijn complexe relatie met Natalie eruitziet.
Beide personages zijn compleet verschillend van elkaar, en tijdens het lezen betrapte ik me erop dat ik elke bewering zat te analyseren, plus dat ik een zekere bevooroordeling begon te voelen voor het andere personage, omdat ik dit meemaakte door de ogen van de andere verteller. Ik dacht te weten wat er aan de hand was, maar dan kwam het einde. De allerlaatste pagina's lieten me verbijsterd achter, en daarna heb ik de hele avond het boek door mijn hoofd laten spoken. Elk detail in het verhaal heeft een betekenis, en dat maakt van dit verhaal een bijzonder ingenieuze constructie.
Voor mij persoonlijk het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen.

Meer recensies van JanaWillems