zondagochtend breekt aan

JanssensMarie 23 januari 2026
Zondagochtend breekt aan van Nicci French is een psychologische thriller die vooral indruk maakt door de sfeer, de spanning en de innerlijke worsteling van de hoofdpersoon, meer dan door spectaculaire actie. Het boek is het zevende deel in de Frieda Klein-serie, en dat is duidelijk merkbaar: dit verhaal voelt als een emotioneel keerpunt waarin alles wat Frieda eerder heeft meegemaakt samenkomt.

Wat mij meteen opviel, is hoe persoonlijk en beklemmend dit deel is. De vondst van een lijk in Frieda’s eigen huis zorgt niet alleen voor spanning, maar tast ook haar gevoel van veiligheid volledig aan. Nicci French slaagt er goed in om je als lezer dat ongemak te laten voelen. Je merkt dat het gevaar dit keer niet “ver weg” is, maar letterlijk onder haar voeten lag. Dat idee blijft het hele boek hangen en zorgt voor een constante onderhuidse spanning.

Een groot pluspunt van het boek vind ik de psychologische diepgang. Frieda Klein is geen standaard thrillerspeurder die alles onder controle heeft. Ze is afstandelijk, soms koppig en sociaal onhandig, maar juist daardoor geloofwaardig. In dit boek zie je hoe eerdere trauma’s haar blijven achtervolgen. Vooral haar obsessie met Dean Reeve, de man van wie ze overtuigd is dat hij nog leeft, vond ik sterk uitgewerkt. Soms vroeg ik me als lezer zelfs af of ik haar wel volledig kon vertrouwen — en dat maakt het verhaal interessant.

De schrijfstijl van Nicci French is over het algemeen rustig en beschrijvend, wat niet iedereen zal aanspreken. Het tempo ligt lager dan bij veel thrillers, maar persoonlijk vind ik dat juist passen bij het verhaal. De spanning wordt niet opgebouwd door snelle actiescènes, maar door kleine signalen, gevoelens en gedachten. Toch moet ik wel zeggen dat het boek op sommige momenten wat langdradig aanvoelt, vooral wanneer er veel aandacht is voor Frieda’s dagelijkse bezigheden. Niet alles voelde even noodzakelijk voor de voortgang van het verhaal.

Wat ik erg waardeer, is de manier waarop bijpersonages worden ingezet. Vrienden en collega’s geven het verhaal emotionele diepte en laten zien hoe Frieda niet alleen staat, ook al doet ze vaak alsof ze niemand nodig heeft. Tegelijkertijd blijft er een zekere afstand, wat goed past bij haar karakter. Dit versterkt het thema van eenzaamheid dat door het hele boek heen aanwezig is.

Een klein minpunt vind ik dat dit boek minder geschikt is voor nieuwe lezers. Omdat het zo sterk voortbouwt op eerdere delen, mis je zonder voorkennis soms context en emotionele impact. Bepaalde spanningen en relaties voelen dan minder intens. Voor wie de serie volgt, werkt dit juist heel goed, omdat het voelt als een belangrijke stap in Frieda’s ontwikkeling.

Al met al vond ik Zondagochtend breekt aan een sterke, volwassen thriller die meer draait om psychologie dan om actie. Het is geen boek dat je alleen leest voor een spannend plot, maar vooral voor de sfeer en de complexe hoofdpersoon. Nicci French laat zien dat spanning ook kan ontstaan uit angst, twijfel en herinneringen. Voor lezers die houden van psychologische thrillers met diepgang is dit boek zeker een aanrader.