Nicci French

Artikelen 13 Newsroom 4 Spots 27 beschrijving bewerken

Het Engelse echtpaar Sean French (1959) en Nicci Gerrard (1958) vormt samen het succesvolle schrijverskoppel Nicci French. Sean French werd geboren in Bristol, Nicci Gerrard in Worcestershire. Ze studeerden allebei Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford, maar hebben elkaar daar nooit ontmoet. Na haar studies heeft Nicci een tijdlang les gegeven in Los Angeles en Londen, en werd nadien freelancejournaliste voor de New Statesman. Intussen trouwde ze, kreeg twee kinderen, en scheidde. Sean werd na zijn studies journalist, en werkte bij de New Statesman. Daar ontmoetten de twee elkaar. Ze trouwden in 1990, en het vervolg is bekend. In 1997 debuteerden ze met Het geheugenspel, een literaire psychologische thriller die meteen een overweldigend succes kende. Tussen 1997 en 2010 schreef het echtpaar minstens één thriller per jaar, allemaal standalones. Maar in 2011 kozen ze voor een andere weg: Blauwe maandag  was het eerste deel in een reeks rond de psychoanalytica Frieda Klein.

Hun boeken vielen wereldwijd meermaals in de prijzen. In het Nederlandse taalgebied vallen nominaties voor de Trouw Publieksprijs en de NS Publieksprijs op. De Zilveren Vingerafdruk (publieksprijs van de internetsite Crimezone) werd in 2003 toegekend aan De bewoonde wereld  en in 2004 aan De verborgen glimlach.


Frieda Klein

Frieda Klein is een gewaardeerd contact van de Londense politie en wordt met regelmaat ingeschakeld om de rechercheurs van daderinzichten te voorzien. Het levert haar de bijnaam 'detective van de geest' op. Een misdaad houdt volgens haar niet op als de dader gepakt is doordat er sprake is van een slachtoffer wiens toekomst volledig is verwoest. Ze wil er alles aan doen om de littekens op de ziel minder schrijnend te maken. 

Ze leidt een georganiseerd leven, dat mede door haar beroep gericht, is op het helpen van anderen. Zo staat ze niet alleen haar patiënten bij met raad en daad, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. Ze gaat voor hen zover, dat ze vele grenzen overschrijdt (zowel persoonlijk als juridisch). Daardoor ligt ze af en toe overhoop met hoofdinspecteur Malcolm Karlsson. De grootste ergenis voor haar omgeving is dat ze onbereikbaar is op vele fronten. Ze maakt geen gebruik van Facebook, laat haar post liggen en luistert zeer onregelmatig haar voicemail af. Daarmee verbiedt ze mensen om ongevraagd haar leven binnen te vallen. Ze ontspant zich door potloodtekeningen van objecten te maken op haar zolderkamertje.   

Hoewel ze zich verdiept in de gedachten van andere personen, laat ze het uit haar hoofd om haar eigen geheimen te delen met iemand anders. Uit angst om te verdwalen in haar eigen donkere gedachten. Zo laat ze maar weinig personen door de voordeur haar huis binnenlopen, één van haar bijzondere karaktertrekken.

1. Blue Monday (2011, Blauwe maandag)
2. Tuesday’s Gone (2012, Dinsdag is voorbij)
3. Waiting for Wednesday (2013, Wachten op woensdag)
4. Thursday's Children (2014, Donderdagskinderen)
5. Friday on My Mind (2015, Denken aan vrijdag)
6. Saturday Requiem (2016, Als het zaterdag wordt)
7. Sunday Silence (2017, Zondagochtend breekt aan)
8. Day of the Dead (2018, De dag van de doden)


Laatste bewerking door Sander Verheijen op 19/04/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

De Luisterboekhoek / Binge-luisteren met series: thrillers
05 mei 2021 6 reacties
Fabulous Feelgood! / De week van ... Diana
14 september 2020 19 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken