Advertentie

Dodenwake – John Sandford

John Sandford, oftewel John Camp is een Amerikaanse romanschrijver die talloze boeken geschreven heeft en prijzen gewonnen heeft. Hij is erkend als een van de beste thrillerschrijvers ter wereld en heeft alleen al in Vlaanderen en Nederland groot succes gekend met zijn thrillerromans. Vanwege dit grote succes in de literatuurwereld, was hij een finalist voor de Pulitzer-prijs en heeft deze uiteindelijk ook gekregen met een artikelenreeks over het leven van een moderne boerenfamilie. In 1989 is hij begonnen met het schrijven van fictieromans, en met succes. Tot op heden heeft Sandford alleen meer succes gekend. In Vlaanderen en Nederland alleen zijn er meer dan 300.000 exemplaren van zijn boeken verkocht.

Het centrale thema in het boek is drama en misdaad. Het is een thrillerroman die geschreven is in de hij/zij verteller en waarbij men aandachtig mee opzoek moet gaan naar de moordenaar(s) van John Bowe, een gewezen senator en conservatieve republikein. Niemand weet waar hij is of waarom hij opeens verdwenen is. Madison Bowe, de echtgenoot van John Bowe, denkt te weten wie er achter de verdwijning van haar echtgenoot zit, de burgerwacht en de gouverneur van Virginia. Ze wordt bedreigd in haar eigen huis en voelt zich radeloos en geïntimideerd. Ze zoekt hulp bij Jake Winter, een drieëndertig jarige oorlogsveteraan die te werk gesteld was in Afghanistan, ongeveer een meter vijfentachtig lang is, mager en pezig. Hij is degene die geschikt is voor deze opdracht en ervoor moet zorgen dat John Bowe gevonden wordt en herenigd kan worden met zijn liefdevolle vrouw. Maar al snel wordt het onthoofde lijk van de gewezen senator teruggevonden. Samen trekken Madison en Jake op pad, om bewijsmateriaal te vinden tegen de moordenaar(s) van John Bowe. Hierbij stuiten ze op geruchten, dat John affaires zou gehad hebben met zowel mannen als vrouwen. Ook Madison geeft toe aan Jake dat zij in het verleden affaires zou gehad hebben met 2 discrete mannen, maar John zou dit geweten hebben volgens haar. Nadien volgen er tal van moorden om te weten te komen wie er achter de moord zit van John. Tot slot begint Madison gevoelens te krijgen voor Jake en kan dit niet langer verstoppen voor hem. Madison vertelt het hem en Jake verzekerd haar dat deze wederzijds zijn.

Deze thriller van John Sandford distantieert zich van zijn andere boeken. Hij koos voor een nieuw hoofdpersonage met veel actie en spanning. Het boek is vlot leesbaar en Sandford houdt de lezer voortdurend in onzekerheid. Alleen wordt er veel gespeculeerd in het boek en is er soms onduidelijkheid. Verwijten worden in het rond gesmeten en iedereen raakt beschuldigd. Toch is het volgens mij een geschikte thrillerroman voor adolescenten op een niet te hoog niveau. Sandford is tenslotte ook de perfect man om deze thrillerromans tot stand te krijgen, als voormalig journalist en winnaar van de Pulitzer prijs zou dit geen al te moeilijke opdracht mogen zijn.Bibliografie:
Sandford, J. (2006). Dodenwake. Utrecht: Bruna Uitgevers B.V.
John Sandford. (30 Mei 2010). Geraadpleegd op 19 Oktober 2019, via https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=John_Sandford&action=history
Hebban, (…). Geraadpleegd op 21 Oktober 2019, via https://www.hebban.nl/
Misdaadromans, (…) Dodenwake (2007) – John Sandford *** Geraadpleegd op 19 Oktober 2019, via http://www.misdaadromans.nl/recensiesps/JohnSandfordrecensies.htm

Reacties op: Recensie Dodenwake

30
Dodenwake - John Sandford
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker