Zeer goed boek

Johannes K. Johannes K.
26 mrt 2021

Het boek gaat over de moord op 2 tieners in 1987 in Røvig, in Noord-Sealand. Vele jaren later wordt het onderzoek terug opgestart door brigadier Mørck om dat het dossier plots op het bureau van de brigadier lag en hij al snel besefte dat er iets niet klopte. In het verhaal komen er verschillende personages aanbod die elk iets te maken hebben met de moord op de 2 tieners. De auteur van het boek is de Deense thrillerschrijver Jussi Adler-Olsen(1950). Hij is momenteel één van de succesvolste schrijvers van misdaadthrillers. De boeken uit zijn serie Q halen vele bestsellerlijsten en worden over de hele wereld vertaald. Er is ook een film uitgebracht die gebaseerd is op dit boek namelijk: fasandraeberen(2014). Het genre van het boek is Thrillers & spanning en de thema’s van het boek zijn moord en groepsdruk omdat de moord door groepsdruk is gepleegd. Het vertelperspectief is subjectief omdat het boek je heel dicht bij de personages laat komen. Je komt echt te weten wat de personages denken en voelen. Het verhaal is ook geschreven vanuit de ik-verteller omdat er meerdere personages aanbod komen en ze vertellen allemaal wat ze zien, horen, … Het wordt ook verteld vanuit de belevende- ik en vertellende- ik. Er werd zowel verslag gedaan over gebeurtenissen die al plaatsvonden, als over gebeurtenissen die ze beleven. De stijl van het verhaal is omslachtig omdat er enorm veel informatie wordt gegeven bij de beschrijvingen bv: Carl bezoekt na jaren het huisje waar de 2 jongeren zijn vermoord. Het huisje word dan omschreven als dat er veel stof is, je nog bloedvlekken ziet, er een gat in het raam zit, … Het verhaal is ook een beetje ingewikkeld omdat er dus enorm veel personages omschreven worden. Je komt de gevoelens, gedachtes, … te weten van Kimmie Lassen, Ditlev Pram, … Er komen ook enorm veel flashbacks aanbod in het boek. Door deze flashbacks kom je te weten hoe de groep is ontstaan en kom je ook te weten hoe kimmies leven was voor de moord op de 2 tieners. Ik vind het boek heel goed omdat ik misdaad heel interessant vind, er verschillende personages beschreven worden en omdat er flashbacks in het boek voorkomen. Vooral de flashbacks zijn heel leuk omdat je dan enorm veel te weten komt over Kimmie en de groep. Ik vind het leuk wanneer het verhaal zich zowel afspeelt in het nu als in het verleden omdat je hierdoor blijft voort lezen en ik wil dan echt alles te weten komen over wat er allemaal is gebeurd in het verleden. Door het boek te lezen ben ik er alleen nog maar zekerder van dat ik graag rechercheur willen worden en gespecialiseerd wil zijn in de jeugd. Het is echt niet normaal hoe groepsdruk zo fout kan lopen en dit gebeurt vaker dan we denken. Deze jongeren zouden van mij echt goed begeleidt moeten worden en een gevangenisstraf moet uitzitten. Het boek is vooral bedoeld voor mensen die van misdaadthrillers houden, maar ook voor de jeugd is dit een goed boek omdat er dus word aangehaald dat groepsdruk echt fout kan lopen dit kom je te weten bij het personage Kimmie Lassen want zij wordt dakloos na de moord op de 2 tieners. Ik vind het boek echt enorm goed omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in alles wat met misdaad te maken heeft. Het is echt al van kinds af aan een droom van mij om recherche te worden. Het boek heeft ook genoeg elementen in zich om de aandacht vast te blijven houden. Een van die elementen is de interactie tussen Carl en Assad. Met Assads soms rake en nuchtere opmerkingen word Carl steeds meer begripvoller hierdoor vormen ze ook een goed team. Het enige wat ik een beetje minder vind aan het boek is dat het heel traag op gang komt, maar dit zorgt er dan wel weer voor dat je enorm veel informatie krijgt over alle personages in het boek en extra veel leesplezier.

Meer recensies van Johannes K.