Wetenschap toegankelijk gemaakt

John Verschragen John Verschragen
3 mrt 2023

Wat gebeurt er om mij heen? Op deze vraag zoek ik altijd een antwoord. Ik probeer me van vooroordelen weg te houden en placht me te verdiepen inplaats van weg te kijken. Dit boek heeft me geholpen inzicht te krijgen in de gebeurtenissen en sterkt me om zelf te blijven na te denken, afstand te nemen alvorens spontaan te reageren en geeft me daardoor meer autonomiteit. Ik ben dus niet raar of vreemd als ik niet meteen de straat oploop om zonder enige kennis van zaken te gaan protesteren of vraagtekens zet bij bepaalde berichtgevingen in de media.

Mattias Desmet heeft een boek geschreven in een vorm die ook voor mij (een simpel HTS'ertje) begrijpelijk is. Enerzijds acht ik de kritiek van de Universiteit in Gent op zijn plaats voorzover het het wetenschappelijk karakter van dit boek betreft. Anderszijds ben ik blij dat het geen wetenschappelijk boek is geworden. Dat zou bol staan van de voetnoten en verwijzingen en dat zou voor mij niet doorploeterbaar zijn geworden. Tegelijkertijd vind ik dat de Universiteit enige arrogantie verweten kan worden door te denken dat mensen zonder een Universitaire achtergrond niet lerend zouden kunnen lezen.
Ja, sommige zinnen, stellingen en observaties zijn in dit boek 'kort door de bocht' gesteld, de lezer beseft zich daarbij goed dat dit geen wetenschappelijke teksten zijn, maar het draagt juist wel bij tot het begrip van de inhoudelijke boodschap die Mattias wil overbrengen.

Het is een verrijkende ervaring dit boek te lezen. Dit is dus niet zozeer een recensie maar slechts een advies dit boek te lezen. Een advies aan mensen die ergens wel voelen dat er iets gaande is maar dit zelfstandig niet kunnen duiden. Dit boek helpt daarbij.

Meer recensies van John Verschragen