Een mooi verhaal over een recluse in Groningen
Annemarie Ros schreef met Het wonder van het Noorden toegankelijke historische fictie waarin een hoofdrol is weggelegd voor Margaretha, een jonge vrouw die zich laat inmetselen in een Groningse kerk.
Het verhaal speelt zich af in het jaar 1219.
Het begin van het boek is ijzersterk en sleept je ogenblikkelijk het verhaal in.
Langzaam maar zeker kom je meer te weten over Margaretha, haar verleden, haar kennis en motivatie. Groningen, stad en ommeland, de kerk, en het leven in een stad in die tijd, het komt allemaal voorbij.
De schrijfstijl is prettig, toegankelijk en beeldend: je ziet de stad en de gebeurtenissen door Margaretha's ogen.
Er is nog iemand met wie je mee kijkt en wiens gedachten je leest, mooie vondst in de opbouw van het verhaal!
Pluspunten zijn ook de humor, en de historische feiten over Groningen, subtiel verwerkt in het verhaal.
Minpuntje vind ik toch wel de regelmatig te simpele en naïeve voorstelling van zaken van de hoofdpersoon. Ze staan in groot contrast met haar doortastendheid anderzijds. Deze tegenstellingen worden door de auteur niet nader verklaard of verder uitgewerkt, een gemiste kans.
Wat blijft is een mooi verhaal over een recluse in Groningen.
Het verhaal speelt zich af in het jaar 1219.
Wat blijft is een mooi verhaal over een recluse in Groningen.