Hebben valken een naam?

JosseCornelis JosseCornelis
19 apr 2025

'Valken hebben geen naam' is een vertelling uit de verhalenbundel 'Grenzeloos', en
lijkt te gaan over gebeurtenissen in de jonge jaren van de auteur. De bundel,
'Grenzeloos', is een verzameling van verhalen uit de Nederlandse literatuur gericht op
lezers met een mindere leesvaardigheid. Het verhaal zelf geeft de lezer een kijk op de
innerlijke slechtheid van de mens waarin de auteur lijkt te geloven. Het bevat de
aanloop naar en het verlopen van een uiterst driest geval van zinloos geweld en
boosaardigheid.

In dit verhaal schrijft auteur een tamelijk pessimistisch autobiografisch verhaal met een
schokkend einde. Alhoewel je ze waarschijnlijk niet opmerkt bij de eerste lezing, kun je
achteraf enkele hints naar dit einde vinden in het verhaal. Deze implementatie van
ogenschijnlijk normale fraseringen die achteraf een dubbele betekenis blijken te hebben
vond ik een van de sterkere kanten van het verhaal. Echter, aangezien het verhaal over
zichzelf gaat, kan men de zwakke punten van dit verhaal herkennen in onhebbelijke
karaktertrekken van de auteur, die aanvoelt als een eerder asociaal en narcistisch
persoon. Hiermee is de rol van onschuldig slachtoffer die hij in zijn eigen verhaal tracht
te spelen, zeker geen overtuigende. Verder zijn de rest van de personages in het verhaal
weinig tot niet uitgewerkt. We krijgen geen zicht op hun motieven, gevoelens of de
effecten van de gebeurtenissen op hun leven. Tot slot deed de auteur alsof het hele
verhaal iets was dat hij moest schrijven, in een soort van heilig doel om de mensen
egoïsme aan te leren en empathie voor anderen af te leren. Echter gaf hij behalve een
willekeurige gebeurtenis in zijn eigen leven geen verdere redenen om die les te geloven
en hem zelf ook te implementeren in het leven van de lezer.

Hieruit kan ik concluderen dat ik het verhaal geen aanrader vind. De mooie schrijfstijl is
niet sterk genoeg om de zwakke en weinig uitgewerkte personages te balanceren, en het
verhaal, dat de intentie heeft een preek te zijn heeft me zeer weinig bijgeleerd,
integendeel. Het voelt alsof ik wat leger vanbinnen ben na het lezen ervan.

Meer recensies van JosseCornelis