Stinkhond is jarig

JufJanet 15 februari 2022
Stinkhond wil heel graag een keer jarig zijn en besluit zijn verjaardag op zondag in zijn vuilnisbak te vieren. Hij vindt het wel spannend en vraagt zich af of er iemand naar zijn feestje komt en of hij cadeautjes krijgt. Het liefste zou hij zijn moeder voor zijn verjaardag krijgen. Zijn beste vriend Plattekat helpt hem met de uitnodigingen en neemt zich voor om zijn moeder te gaan zoeken als verjaardagsverrassing.

Het grappige maar ook wat absurde verhaal maakt hier en daar wat rare sprongen, waardoor je als lezer wat verward raakt. Het taalgebruik is voor jonge kinderen een uitdaging door het woordgebruik (ontsluierd en verorberen) en de figuurlijke uitdrukkingen zoals ´anderhalve man en een paardenkop´, ´het verdwijnt zo snel als de vlek van een dalmatiër´ en ´een vieruurtje in het riool´. Grappig zijn de namen van sommige personages zoals Aagje Nederlaagje, Felix De Fuyver en Vlovlo.

De tekeningen die gemaakt zijn door Marc Boutevant zijn kleurrijk, fantasievol en brengen de gevoelens uit de tekst zeer goed over.

Het boek is een goed voorleesboek, al zou ik het boek wel meerdere keren voorlezen, zodat de kinderen het verhaal goed begrijpen. Daarnaast nodigt het boek uit om gesprekken te voeren over bijvoorbeeld vriendschap en het vieren van je verjaardag.

Meer recensies van JufJanet