Mijn hart gestolen
Sommige hoofdpersonen stelen je hart vanaf de eerste bladzijde, zo ook Skip, de hoofdpersoon in het boek: Skip en de gestolen boot van fort Kakkers.
Dit boek, geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 9, gaat over Skip en zijn beste vriend Ferry. Wanneer Ferry naar de andere kant van het land moet verhuizen, bedenkt Skip een plan om hem in het dorp te houden. Immers, als je niet van verandering houdt, is je beste vriend die gaat verhuizen een ramp!
Daarom komt Skip met een handig stappenplan om het probleem te verhelpen.
- Ferry en ik lossen ingewikkelde politiezaak op
- We komen in de krant met een foto
- We krijgen een beloning van 1000 euro
- Ferry blijft hier wonen
- Ik hoef niet in mijn eentje naar de middelbare
Dat dit resulteert in een bizar maar spannend avontuur zal geen verrassing zijn!
Skip en de gestolen boot van fort Kakkers is een fantastisch boek over anders zijn, maar dan vooral over de talenten die met dit anders zijn meekomen. Skip wordt door alle andere kinderen van school als bijzonder gezien en ze laten hem links liggen. Ferry ziet echter welke krachten Skip heeft: hij komt bijvoorbeeld altijd met een nieuw plan en denkt op een heel eigen wijze. Het is fijn dat dit boek juist draait om de antiheld, die uiteindelijk stiekem toch de held wordt!
Susanne Dirks heeft een heel prettige schrijfstijl, waardoor je snel helemaal in het verhaal zit, en lekker doorleest. De hoofdstukken zijn relatief kort, wat voor kinderen erg prettig is. Daarnaast wordt het verhaal op verschillende plekken mooi ondersteund door de zwartwit illustraties van Sophie Hoogenes. Dit maakt het boek erg geschikt voor lezers in de midden- en bovenbouw.
Ik vond zelf de interactie tussen Ferry en Skip het mooiste van het verhaal, Ferry weet Skip te kalmeren, accepteert het gefladder met de handen, maar weet hem hier ook weer uit te halen. Prachtig hoe de kracht van vriendschap hierin naar voren komt. Heel fijn boek dus ook om te gebruiken bij leefstijl lessen over vrienden, en anders zijn.
Ik ben ook wel heel benieuwd hoe het verder gaat met Skip, welke avonturen hij verder beleeft en hoe hij de middelbare school zal ervaren. Gelukkig komt er nog een vervolg!