Een krachtige hervertelling die een breed publiek aanspreekt.

JufNoortje JufNoortje
2 mrt 2025

In dit boek nemen Van Donkelaar en Van Rooijen de lezer mee in het eeuwenoude verhaal van Reinaert de Vos. Alle personages in het boek worden eerst kort en bondig voorgesteld, erg fijn om naar terug te grijpen. De schrijfsters hebben de keuze gemaakt om het verhaal op te delen in hoofstukken, wat het behapbaarder maakt voor de (minder ervaren) lezer.
Het is een hofdag van koning Nobel in het bos. Ieder dier die een klacht heeft kan zich melden, er werd dan rechtgesproken en steevast afgesloten met een feest. Alle dieren waren van de partij, behalve één; Reinaert de Vos. Hij verstopt zich voor alle aanklachten die de dieren hebben. Na het beklag van een aantal dieren neemt koning Nobel een besluit: Reinaert moet worden opgehaald, zodat hij de gevolgen voor zijn daden kan ervaren.
Telkens verzint de sluwe vos iets, waardoor het dappere dier dat hem moest ophalen, met lege handen terugkomt bij de koning.
Ook als Reinaerts lot echt niet meer te vermijden lijkt, verzint hij een list waar iedereen volledig intuint. Maar krijgt hij uiteindelijk zijn verdiende straf?
Deze hervertelling is eigentijds, samen met de illustraties wordt het verhaal dat uit de middeleeuwen stamt, toegankelijk voor jong en oud. Het ABCB rijm (gebroken rijm) maakt het gemakkelijk te lezen. Het is een hele kunst om zo dicht bij het origineel te blijven en toch een prettig lopende rijmvertelling te krijgen, een kunst die Van Donkelaar en Van Rooijen uitstekend beheersen. Hiermee is het verhaal van Reinaert de vos weer beschikbaar gemaakt voor een nieuwe generatie!
Ook voor oudere kinderen is deze satirische dierenepos uiterst geschikt. Er zitten veel moralen en karakters in het verhaal verstopt die goed te analyseren zijn. Op de iPabo kreeg ik in mijn minor leesplezier een gastcollege van Leon de Bruin. Hij nam een oude tekst mee in het Middelnederlands. Met de tekst in het huidige Nederlands een hele mooie les om met de bovenbouw te ervaren!
Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen verzamelen allebei graag verhalen. Samen schreven ze al meerdere bundels, zoals Boven in een groene linde zat een moddervette haan en een aantal sprookjesverzamelingen. Wendy Panders maakt onder andere illustraties voor non-fictie kinderboeken. In 2024 won ze een zilveren penseel voor haar illustraties voor het boek Paddenstoelen & co.

Meer recensies van JufNoortje