'Dit is geen Dagboek' Van Erna Sassen
Een ontroerend en aangrijpend verhaal over de zoektocht naar eigenheid en acceptatie.
In Dit is geen dagboek neemt Erna Sassen de lezer mee in het leven van de 16-jarige Boudewijn. Boudewijn is anders dan de andere kinderen en kampt met angsten en dwanggedachten. Hij houdt een dagboek bij, uit obligatie van zijn vader. Hij kreeg dit ‘dagboek’ als ‘strafwerk’ van zijn vader. Naast elke dag iets in het dagboek schrijven moest hij ook elke dag naar een van zijn vader cd's luisteren. Deed hij dit niet, dan werd hij naar een psychiatrische instelling gestuurd. Na een tijdje begint hij deze dingen meer uit zichzelf te doen en begint hij ze ook leuk te vinden. Het dagboek is eigenlijk een verzameling van brieven gericht aan Paul, zijn overleden hond. In deze brieven schrijft hij over zijn leven en zijn zoektocht naar acceptatie en zichzelf leren zijn.
Erna Sassen is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur en theaterstukken. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Lijst voor Dit is geen dagboek. Het vertelperspectief is de belevende ik verteller en de lezer kijkt mee in het hoofd van Boudewijn, wat zorgt voor een intense beleving van het verhaal waar je je helemaal kan inleven in het leven van Boudewijn.
Dit is geen dagboek is een indrukwekkend boek dat mij enorm heeft geraakt. Erna Sassen slaagt erin om het gevoelsleven van Boudewijn zo exceptioneel te beschrijven, dat de lezer zich volledig kan inleven in zijn angsten en dwanggedachten. Het is een aangrijpend verhaal waarin Boudewijn zich sterk moet proberen te houden in een wereld die niet begrijpt wat er in hem omgaat en wat hij doorgaat.
Het boek is goed geschreven en leest vlot. De schrijfster heeft een talent voor het beschrijven van gevoelens en emoties en weet deze op een adembenemende wijze over te brengen op de lezer. Het boek bevat humor, ontroering en spanning en is daardoor geschikt voor een breed publiek, van jongeren tot de ouderen.
Een ander sterk punt van het boek is dat het taboes bespreekbaar maakt. De problemen van Boudewijn zijn herkenbaar voor veel mensen, maar worden vaak niet besproken. Maar na een tijd tonen ze toch dat dit zeer belangrijk is.
Al met al kan ik “Dit is geen dagboek” van Erna Sassen sterk aanbevelen. Het is een prachtig geschreven, meeslepend en leerrijk boek dat mij heeft ontroert en het verhaal zal nog lang in mijn hoofd blijven hangen en me laten nadenken over wat het betekent jezelf te leren accepteren. Zeker een aanrader dus!!