In één adem
De originele vertelstijl is 6 bladzijden wennen. Maar dan leest het boek als een film. Ongelooflijk knap hoe Natter al zijn figuren, soms uitgebreid en soms schetsmatig, een eigen persoonlijkheid heeft weten te geven.
En ontstellend hoe de chaos en het cynisme van de waanzin die oorlog is, onder je huid kruipen. En wat vervolging, onderdrukking en ontmenselijking doet met iedereen in het systeem van kwaad dat een concentratiekamp is.
Natter had me tot het eind te pakken. En ik realiseerde me pas bij de dood van een van de sympathieke jongemannen, dat ik mee had geleefd met een SS-kampbewaarder, waar “net goed” meer op zijn plaats was geweest.